Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experten om Ocean Galas stämning: "Svårt att se hur staten ska ta sig ur avtalet"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Asylaffären med Ocean Gala har nu hamnat inför rätta med en prislapp på 250 miljoner kronor.
Skadeståndsanspråket mot Migrationsverket är formulerat i en omfattande stämningsansökan med en mängd bilagor.
"Ansökan ger ett seriöst intryck med ett avtal i botten som staten kan få svårt att dra sig ur", säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Efter många turer mellan Migrationsverket och Floating accommodations, som hyr fartyget Ocean Gala, har asylaffären till sist hamnat inför rätta.

Flyktingströmmarna till Sverige nådde rekordnivåer ifjol höst och det var stora problem att ordna boende för alla asylsökande. Det var i det läget som Migrationsverket tecknade avtal om flytande asylboende för 1790 asylsökande med Floating accommodations.

Därefter gjorde regeringen ett lappkast med hårdare asylregler som drastiskt minskade flyktingströmmarna, men de tecknande avtalet fanns kvar trots att inga asylsökande kom till Ocean Gala som legat i Utansjö hamn sen i juni.

Läs också: Alla visste att Ocean Gala skulle hamna i rätten

Och nu har asylaffären hamnat inför tingsrätten i Norrköping där Floating accommodations kräver Migrationsverket på 250 miljoner kronor.

– Det är ett komplext ärende, men man ska komma ihåg att det trots allt finns ett avtal i botten och utgångspunkten är att avtal ska hållas. Sådana här målslutar ofta i förlikning, men möjligen är staten mindre benägen att förlika sig än privata aktörer.

– Det kan framstå som ett erkännande av misslyckande vilket kanske kan vara politiskt svårsålt, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholmsuniversitet.

Stämningsansökan från bolagets advokater är en detaljerad redogörelse över 17 sidor med en mängd bilagor som bifogas.

Läs också: Ocean Galas ägare stämmer Migrationsverket på 250 miljoner kronor: "De är en skam för Sverige"

En central punkt är avfallshanteringen i Utansjö hamn som Migrationsverket angett som grund för att häva avtalet. Där anger bolagets advokater att en ship-to-ship lösning med en annan båt som tar hand om avfallet redan var anlitad.

Och länsstyrelsens samt Mark- och miljödomstolens förbud mot hamnägaren Unwaste AB påverkar inte Floating accommodations möjligheter att fullgöra avtalet med Migrationsverket, enligt bolagets advokater.

– En avgörande fråga är vem som ska bära risken för att fartyg ska angöra en hamn utifrån de regelverk som finns. Vad jag vet har aldrig ett flytande asylboende prövats i rätten förut, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Nästa tur i asylaffären blir nu motparten Migrationsverket som ska yttra sig över den inlämnade stämningsansökan.

Läs också: Få koll på Ocean Gala – detta har hänt