Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Explosion i ställverket i Granlo

Plötsligt slocknade Sundsvall. Hissar stannade, datorer slutade fungera, telefoner saknade täckning och automatlarmen duggade tätt.

Orsaken var en explosion i ställverket i Granlo vid 14.40-tiden på fredagseftermiddagen.

Flera läsare hörde av sig till ST och berättade att de hört något explosionsliknande och sett en rökpelare strax före elavbrottet på fredagseftermiddagen.

– Det var en strömtransformator i ställverket som exploderade, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon Elnät.

Efter explosionen uppstod en mindre brand i anläggningen.

– Det som har hänt är väldigt ovanligt, säger Jonas Andrén informationschef på Eon Vattenkraft.

Varför explosionen inträffade ska Eon tillsätta en utredning för att ta reda på.

Räddningstjänst och polis kallades till platsen strax efter halv tre och även om öppna lågor syntes en bit in på området var det odramatiskt på plats.

– Vi gör inget åt det här utan lämnar utan insats, det får brinna bort så slipper vi få ut olja, sa räddningstjänstens insatsledare Stefan Eriksson efter att ha inspekterat olycksplatsen.

Omkring 7 000 av Eons kunder i Sundsvall drabbades av det ungefär tjugo minuter långa elavbrottet. Även kunder hos Härnösands Elnät blev utan ström en stund och telefonnätet påverkades.

– Det var aldrig någon risk för att någon människa skulle skadas eftersom det är ett inhägnat område. Säkerhetsfunktionerna har fungerat och strömmen slogs av, sedan har elen kopplats om automatiskt, säger Jonas Andrén.

Ortvikens pappersbruk och Kubal är elintensiva industrier som båda låg utanför det direkt drabbade området.

– Men när en så här stor ledning, 130 kilovoltsledning, blir strömlös kan det "gunga" till i hela elnätet. Många företag har vakter som slår ifrån då strömmen som kommer i nätet har för dålig kvalitet, förklarar Johan Aspegren.