Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expojkvännen döms till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg utanför Hudiksvall

Artikel 17 av 21
Mordet på Tova Moberg
Visa alla artiklar

Expojkvännen mördade 19-åriga Tova Moberg med ett tjugotal hammarslag och dumpade hennes kropp i en sjö. Nu döms han till livstids fängelse vid Hudiksvalls tingsrätt.
Mördarens agerande var särskilt hänsynslöst och känslokallt, enligt rätten.

Det var i mitten på maj som mordet på 19-åriga Tova Moberg inträffade utanför Hudiksvall.

Trots att förhållandet brutits, efter att expojkvännen anmälts för misshandel av Tova, fortsatte han att kontrollera hennes liv, enligt åklagaren. Tova har in sin dagbok i detalj beskrivit en vardag fyllt av misshandel, hot och kränkningar.

Nu döms expojkvännen till livstids fängelse för mordet på Tova.

Expojkvännen har sedan polisutredningen tog fart nekat till brott. Han fick sina två vänner, som inledningsvis också var misstänkta för att ha haft med hennes försvinnande att göra, att ljuga för polisen under sökandet efter Tova.

Han försökte också ryktesvägen sprida en historia om att en person med invandrarbakgrund hämtat upp Tova från gården under kvällen. Han har hela tiden hävdat att det var sista gången han såg henne.

Plus:  Så avgörs straffet för Tova Mobergs mördare – nu kan livstids fängelse vänta expojkvännen

Själv har han berättat om hur han legat avsvimmad större delar av mordnatten, till följd av kraftig berusning. Expojkvännen har också berättat om ett besök från en person, och hur han hört röster på gården under natten.

Men den historien köper inte tingsrätten, som nu dömer honom till livstids fängelse för mordet på Tova. Rätten menar att uteslutet att det gått till på något annat sätt än det åklagaren beskrivit.

Flickan misshandlades och dödades på gårdsplanen, i vad som beskrivs som ett utdraget mord. Expojkvännen utsatte henne för stryptag och hammarslag, både mot kropp och huvud. Åklagaren menar att Tova legat och blött under en längre tid.

Man anser därför att mördaren visat stor hänsynslöshet.

Tingsrätten pekar på att expojkvännen vägt i princip dubbelt så mycket som Tova Moberg och därmed varit fysiskt överlägsen. Rätten menar att Tova varit helt skyddslös, eftersom hon mördats på en ödslig plats där hon inte haft möjlighet att komma undan eller få hjälp.

I domen skriver rätten att Tova måste ha känt sig maktlös när hon kämpat för sitt liv. Och man anser att hon lidit av allvarlig dödsångest. Såsom åklagaren pekat på tar tingsrätten också upp det utdragna händelseförloppet. Våldet mot Tova Moberg beskrivs som besinningslöst och omfattande.

Rätten skriver också i domen att expojkvännen hanterat kroppen ytterst kränkande efter att mordet fullbordats. Sättet han fäste kroppen i en skottkärra och dumpade i en sjö påvisar "en känslokyla utöver det som vanligen kan ses vid mord", står det i domen. Agerandet ses som förslaget och särskilt hänsynslöst.

Åklagaren yrkade även på att expojkvännen skulle dömas för grov kvinnofridskränkning. Men tingsrätten väljer att döma honom för de enskilda handlingarna. Förutom mord döms han för sju fall av misshandel, olaga tvång, och åtta fall av olaga hot, och frikänns från ofredande.

Han ska dessutom betala totalt 180 000 kronor i skadestånd till Tova Mobergs familj.

Den dömde expojkvännen ska sitta kvar i häkte tills dess att domen vunnit laga kraft.

Texten kan komma att uppdateras.