Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exportförbud på tavla värd miljoner

En tavla målad av den florentinske konstnären Jacopo da Pontormo har belagts med tillfälligt exportförbud i Storbritannien. Anledningen är att konstverket, "Portrait of a young man in a red cap", har köpts för drygt 30 miljoner pund, cirka 385 miljoner kronor, av en utländsk konstsamlare, skriver The Guardian.

Den värdefulla tavlan är en av 15 målningar av Pontormo som finns kvar i dag och den enda som inte är i Italien. Porträttet troddes länge vara förlorat men återfanns i en privat konstsamling 2008, och har sedan dess lånats ut till The National Gallery i London.

För att tavlan ska få stanna hos britterna måste en inhemsk köpare matcha priset som den har sålts för innan den 22 april.

– Det här mästerverket var en gång förlorat i mer än tvåhundra år och jag vill bidra till att Storbritannien inte släpper det nu, säger landets kulturminister Ed Vaizey, enligt tidningen. (TT)