Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exportsatsning i miljöteknik från lokala företag

Det finns många lokala företag som ligger långt framme när det gäller miljöteknik. Men krångliga regler gör det svårt för dessa att komma ut på exportmarknaden. Sedan någon vecka tillbaka jobbar ett antal företagare tillsammans för att hitta lösningar.

En av initiativtagarna är Arild Johansson, QS Odlingssystem i Njurunda och han är optimistisk och hoppas att även länsstyrelsen och universitet kliver på tåget. Förenklat kan man säga att det handlar om verkstadsteknisk utbildning i samarbete med vuxenutbildningen i Sundvall och Timrå och kommersiella produkter för energi- och miljöoptimering.

För en vecka sedan var vi sju företag som träffades och drog upp en del riktlinjer, berättar Arild Johansson. Av dessa är det sex verkstadsföretag från länet och Jämtland som är med i processen.

Ett stort problem för många minde företag som vill ut på den internationella marknaden är alla olika regelsystem som finns inom EU och i USA.

Vi vill starta en verkstadsteknisk utbildning. Alla som läser den linjen ska också få kompetens i olika regelsystem som finns. Någon motsvarande utbildning finns inte i dagsläget.

En annan fråga är att hitta lösningar där produkter som tillverkas av lokala företagare kan exponeras.

Det går inte att bara skicka ut broschyrer. Vi måste kunna visa upp produkterna i arbete.

Arild Johansson är beredd att göra vissa modifieringar i sina egna lokaler för att skapa en sådan utställningslokal.

Samtidigt hoppas man hitta samarbetspartner inom universitetsvärlden när det handlar om produktutvecklingen. Tanken är också att företagen som kommer att ingå i satsningen ska kunna utbyta erfarenheter med varandra.

Vi räknar med en del spin-off-effekter.

Fortfarande finns en del knutar som måste lösas innan företagarna tar sats och realiserar planerna. Det gäller bland annat det ekonomiska upplägget och att den planerade utbildningen får gehör hos myndigheter.

Lyckas man få pusselbitarna på plats, så räknar gruppen med att både produktionen och sysselsättningen kan öka i samtliga företag.