Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exposé över en stjärnas liv och problem

The rise and fall of Ingrid Bergman. And rise
Sundsvalls museum
13 februari - 17 april
Invigning: 13/2 13.00

Hon var en av lilla Sveriges största gåvor till filmvärlden och hon hade en speciell relation till Stöde. I vår är Ingrid Bergman Sundsvalls museums främsta tema i programverksamheten, och allt vilar på utställningen "The rise and fall of Ingrid Bergman. And rise" som öppnar på lördag.

Det är en stor samling fotografier, affischer och ett par kostymer från hennes liv och karriär. Men man kan också se tv-intervjuer eller någon av de båda filmklassikerna "Casablanca och Stromboli, sitta vid ett sminkbord - och vid just denna utställning kan det vara extra givande att delta i en guidad visning som ger ännu mer liv och blod än bilder och bildtexter.

I den avdelning som berör hennes relation till våra trakter, bröllopet med Stödesonen Aron Petter Lindström 1937 och äktenskapet med honom, blir hon som mest personligt nära. Här finns brev och vykort från hennes egen hand och tidningsklippen som visar att hon redan var en stor stjärna, på gränsen till sitt internationella genombrott. Här finns delar av bröllopsservisen, bilderna på henne och familjen i Stöde; helt vanliga familjebilder till skillnad från de poserande fotona från karriären. Till och med de porträtt på sina föräldrar som hon vid separationen skriver till Aron Petter och frågar efter skymtar på en av bilderna.

Det är ett material som utställningscuratorn Petter Österlund känt hittills varit oberättat, och som många har bidragit till. Minnet av henne lever fortfarande i Stöde, liksom minnet av skandalen när hon lämnade Aron Petter för Roberto Rossellini.

– Det var Stödes store son som hon tog och sedan lämnade. Hon fortsatte att skicka brev, inte minst till svärfadern, men han rev sönder dem och omnämnde henne bara fortsättningsvis som "den där kvinnan", säger Petter Österlund.

Det var förhållandet med Rossellini som slet av henne helgonglorian. Men filmer spelade hon in ändå och hon kom igen till sist också i Hollywood, med "Anastasia". Den sista av sina tre Oscar fick hon för en roll i "Mordet på Orientexpressen".

De uttömmande bildtexterna, plus bilderna, ger en god exposé över stjärnans liv - barndomen, filmdebuten, tillsammans med 1900-talsfilmens hela kändiskader som Alfred Hitchcock, Humphrey Bogart, Cary Grant och så vidare - och tecknar det vi lärt oss nästan är regel i ett kändisliv: yrkesmässiga framgångar, privata problem. De rörliga bilderna bringar åter liv i en stor aktris och oförglömliga filmer. Kopplingen till Stöde gör det extra angeläget att minnas Ingrid Bergman just här.

Läs mer om Kulturmagasinets program:

Programverksamheten i vår

Intensiv barnkultur