Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra avgift vid sms-betalning olaglig

/
  • Jeanette Nyström, 40 år, sjuksköterska, Västermalm:– Så tycker jag inte man ska göra, men själv har jag aldrig använt sms-betalning. Det känns som ett konstigt sätt att betala parkeringsavgiften.

Numera kan vi betala många olika tjänster via sms i mobilen. Ibland får man då betala en extra avgift, som när man sms-betalar en p-biljett i Sundsvall. Men den extra avgiften är inte laglig, anser både Finansinspektionen och Konsumentverket. De hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

Annons

Selecta, som har varuautomater på många ställen, bland annat i Stockholms tunnelbana. Där erbjuder Selecta sina kunder att betala köpet via sms. Men då tillkommer en avgift på tre kronor för varje köp.

Betalning av p-biljetter via sms erbjuds av flera företag, till exempel Easypark och Mobill. Men för den tjänsten får den som betalar via någon av dessa betala ungefär 25 procent extra. Företagen har inga egna parkeringar, utan förmedlar bara p-avgifterna.

– Det är inte rätt att ta extra betalt bara för att kunden betalar via sms, säger Anders Dölling, enhetschef på rättsavdelningen vid Konsumentverket, KoV. Han hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, som kom i somras. Det är samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

Han får medhåll från Finansinspektionen, FI, som är den övervakande myndigheten för den nya lagen.

– Inget betalningssätt får diskrimineras kostnadsmässigt. Det innebär att betalningsmottagaren inte får ta ut en extra avgift bara för att ett visst betalningssätt används, förklarar Johan Terfelt, jurist vid FI.

– Vi anlitar ett externt företag för att förmedla betalningar via sms, berättar Catherine Sahlgren, VD Selecta Norden. Det är ett extra säker och snabb form, som kallas premium-sms. De tre kronorna extra är kostnaden för den tjänsten. Det räknar vi som en trafikavgift, säger hon.

– Det spelar ingen roll, anser Anders Dölling, KoV. Rent juridiskt är inköpet ett avtal mellan kunden och Selecta, och inget betalningssätt får diskrimineras. Väljer Selecta att anlita en mellanhand är det deras sak.

Samma sak gäller för p-avgifterna. En sms-betalning får inte ha en extra avgift som inte finns då man betalar på annat sätt. Men så är det i Sundsvall. Där kan man sms-betala p-avgiften på de parkeringar som förvaltas av kommunens dotterbolag Parkera AB, till exempel City-P, Morrmalm och Fisktorget.

– Det här är en nyhet för oss och vi låter våra jurister titta på saken, berättar Leif Nordin, Förvaltningschef hos Parkera AB. Om det visar sig att vi agerar fel anpassar vi oss naturligtvis till lagstiftningen. Om vi ska fortsätta med sms-betalningar får vi titta på andra lösningar, säger han.

Liknande system för sms-betalning av p-avgifter finns på fler orter, bland andra Stockholm, Malmö, Gävle, Östersund och Norrköping.

Annons