Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extrainsatt möte i dag om skatten för 2016

Ånge kommuns ekonomi är bekymmersam, och det har förekommit prat om en skattehöjning 2016.
En fråga som kommer diskuteras i dag under ett extrainsatt möte kring nästa års skattesats.

Annons

"Det ekonomiska läget är kärvt, men det finns ljusglimtar."

De raderna står att läsa i kommunstyrelsens protokoll från den 6 oktober.

Ett protokoll som också berättar om ett extrainsatt möte i dag där skattesatsen för nästa år ska fastställas.

– Enligt kommunallagen så måste kommunstyrelsen lägga förslag på skattesats för nästa år, men vi kände inte att vi kunde göra det vid senaste mötet, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S).

Anledningen var att man ville ge nämnderna mer tid för att se över framtiden och de utmaningar som kommunen står inför i och med socialnämndens skenande kostnader och att den förväntade avkastningen från Ångefallen kraft visat sig vara alldeles för optimistisk.

– Prognosen är att vi kommer göra ett underskott med 3,5 miljoner kronor i år, konstaterar Sten-Ove Danielsson.

Läs mer: Ånge kommuns ekonomi kraftigt försämrad – nära underskott

Men precis som det stod att läsa i protokollet så finns det ljusglimtar i det ekonomiska mörkret. Signaler som gör att frågan om en skattehöjning 2016 förmodligen stannar vid just en fråga, och inte utmynnar i något beslut som innebär mindre i plånboken för kommuninvånarna.

– Humanistiska nämnden kan troligtvis återlämna en del pengar, samtidigt som socialnämndens underskott antas bli något lägre än förväntat och Åfa och Ånge Energi går bra, så min tro är att vi kommer att klara oss utan en skattehöjning, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs också: Ånge kommun kan tvingas höja skatten