Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få bort löven på hösten är inga problem om du gör på rätt sätt

Hösten är här på fullt allvar.

Det ser ut som om skogen står i lågor med alla löv som lyser med en färgpalett som skulle få Ernst Kirchsteiger att gå i mål av hänförelse.

Men säg den lycka som varar.

Det är ju den här årstiden som alla löv ska ner också.

Och för en som bor i skogen innebär det ett tufft arbete att ta hand om alla drivor av avfall från lövträden. Under hösten går det inte en dag utan att jag ångrar att jag inte hade torpet mitt i en barrskog i stället.

Men nu är det som det är.

Det är som det så klokt brukar heta bara att gilla läget, fatta krattan och ta blåsorna i näven med jämnmod.

Eller så leker man MacGyver och försöker lösa lövproblemet på annat sätt. Ni minns väl den påhittige tv-hjälten som tog sig ur kniviga situationer med den ena uppfinningen efter den andra. Hade han bara ett tuggummi och ett tändsticksplån kunde han tillverka en bomb och med en gummisnodd och silvertejp kunde han få till en köksfläkt. Vilken hjälte!

Hur MacGyver skulle grejat drivorna med löv vete tusan, men förmodligen skulle det ha varit något med napalm och ett pappersgem.

Ett år då jag var extra trött på allt krattande, utvecklade jag en egen alternativ lösning.

Efter lite botaniserande i garaget plockade jag fram högtryckstvätten, förlängde trädgårdsslangen med all slang jag hade och körde i gång.

Det har sällan gått så lätt att få ihop löven och samtidigt fick man ju gräsmattan lite lagom vattnad också, men om det nu var så bra inför vintern vete sjutton, men jag föredrog att tänka positivt och såg det som ett rent nöje.

Grannarna däremot såg mer frågande ut där jag plöjde fram över gräsmattan med högtryckar´n på full effekt över gräsmattan och löven yrande framför mig i kaskader av vatten. Det var med höjda ögonbryn som de raskt tog skydd inne hos sig men jag skymtade dem sedan spejande bakom gardinerna hela eftermiddagen och jag undrade mest när ambulansen skulle komma.

Så vad lär man sig av det här?

1. Det är inte nödvändigt att investera i en dyr lövblås.

2. MacGyver var en reko kille och en riktig inspirationskälla för diverse trädgårdsarbete.

3. Ska du kratta löv med vattenslangen, se till att grannarna är på jobbet.

4. Räkna med att dina vattenkrattade löv kommer att väga en del då du sedan ska förpassa dem till komposten. Men det är ju, som det brukar heta, en helt annan historia, och en annan gång kanske jag berättar ett annat MacGyverknep som löste det problemet åt mig.

Tills dess får ni inse att vi går mot lövande tider.

Stefan Nordvall

Som är en riktig kratta på att hålla ordning i trädgården