Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få tar ut extra pappapengar i Västernorrland: "Finns mer pengar att hämta"

Bara 6 procent av papporna i Västernorrland tar ut extra pappapengar. Det innebär att cirka 600 personer går miste om ersättningen varje år.

Många LO-anställda känner inte till att LO-arbetare som har kollektivavtal på sina arbetsplatser har rätt till extra pengar vid föräldraledighet.

Samtidigt som uttaget av de extra pappapengarna ökar på riksnivå så är det alltså få i Västernorrland som tar ut pengarna.

- Det är positivt att vi för tredje året i rad ser en ökning av männens uttag på riksnivå, men det finns mer pengar att hämta. En förutsättning för att ännu fler män ska ta ut hela tillägget är att arbetsgivare och chefer blir bättre på att underlätta för pappor att vara föräldralediga, säger ombudsman Peter Nylander.

Mammorna är bättre på att utnyttja tillägget, här är det 78 procent som tagit ut den hela ersättningen. Det visar LO:s årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget. 

– Vi vill uppmärksamma alla föräldrar att ansöka om ersättningen, vilket också kan göras retroaktivt, säger Peter Nylander.

Fakta om försäkringen

Föräldrapenningtillägget ger 10 procent extra för den som är föräldraledig, förutom den ersättning som Försäkringskassan betalar ut. Den som tjänar mer än försäkringskassans tak får 90 procent av lönen som överstiger taket.

Förutsättningen för att få rätt till ersättningen är att den nuvarande arbetsgivaren har kollektivavtal och att den som har arbetat där eller hos någon annan arbetsgivare med kollektivavtal har arbetat där under minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period. Allt som krävs är att man anmäler till AFA Försäkring. Läs mer om föräldrapenningtillägget på LOs hemsida.