Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken sjabblade bort min a-kassa – jag tvingas betala priset

Efter 43 års arbete med medlemskap i fack och a-kassa var jag utkastad i kylan när arbetslösheten slog till. Alltså precis som det inte ska bli när man under hela sitt arbetsliv har betalat och förlitat sig till den fackliga rörelsen.

Hur jag med en årsinkomst på strax under 400 000 kronor nu ska försöka överleva på en timlön på 46 kronor per timme före skatt är värt att slå larm om. Allt för att det inte ska drabba andra som likt mig går omkring med goda tankar omkring en facklig tillhörighet med tillika ett medlemskap i en a-kassa. Du kan när som helst bli ruinerad!

För Plus-kunder: Här reses årets julgran på Stora torget – se ögonblicket från Stora torget

För mindre än ett år sedan var min fackliga tillhörighet Kommunal. Många saker började peka mot att min arbetsbeskrivning mer och mer tydde på att Vision var den mest korrekta hemvisten för mig sett till min yrkesutövning. Sagt och gjort. Jag bestämde mig för att byta till Vision. Allt frid och fröjd skulle man kunna tro när det i själva verket var i detta ögonblick som min ekonomiska trygghet slogs i spillror.

Facken sjabblade bort min a-kassa!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag kollade och såg att mitt medlemskap fanns i Vision och att medlemsavgiften blev betald. Naturligtvis förlitade jag mig på att kompetensen inom de båda facken Kommunal och Vision, höll erforderlig nivå för att klara av en vanlig/enkel, kan man förmoda, medlemsövergång på tillfredsställande sätt. Så fel detta skulle visa sig vara då det låg över Kommunals och Visions kompetensnivå.

Men varför ska jag betala priset av deras klanteri?

Min fackliga övergång var en enda stor uppvisning i klanteri! Men varför ska jag betala priset av deras klanteri?

Den 26 augusti inträffade min första arbetslösa dag och jag anmälde som man ska detta till min a-kassa i Vision, precis som anvisningarna säger att man ska göra. Vision bekräftar då till mig att jag var medlem hos dem, men att jag skulle ha gjort valet att vara med i den fackliga delen av Vision och inte i deras a-kassa.

För Plus-kunder: Självmord utreds – oro över sjukpenning tros ligga bakom: "Försäkringskassan leker med folks liv"

Till en början var jag alldeles lugn. Det är klart att jag finns där. A-kassan ser jag som än viktigare än medlemskapet i enbart den fackliga delen. Jag har i cirka 43–44 års tid alltid haft och betalat till bägge dessa saker för min trygghets skull.

Det visade sig inte bättre än att Kommunal och Vision hade sjabblat mig ut ur a-kassan. Varför?

Jag skulle då aldrig göra ett sådant genomkorkat val med mindre än två och ett halvt år kvar till min pension. Aldrig!

Hur ska jag nu göra en hushållsbudget på 8 200 kronor i månaden? Mina fasta räkningar, hyra, telefon, el, tv-avgift uppgår till 6 100 kronor per månad. För 2 100 kronor ska jag alltså äta mig mätt och köpa hushållsartiklar. Blir toapapper en oacceptabel lyx för mig?

Kan jag stämma facken Kommunal och Vision som har kraschat sönder mitt liv? Förlorar jag är priset ett rep och vinden!

Jag hade en gång ett liv – sen agerade Kommunal och Vision

Läs också:

Sjuksköterska: Jag skulle inte vilja att mitt sjuka barn vårdades av slutkörd personal

Bilarna går sönder – säg inte att vi ska vara nöjda med vägen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel