Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket bromsar jobbsatsningen

/
  • Sara Junkka och Ronny Rönnbäck på avdelningen för arbete och integration driver KomiJobb-projektet.  De tycker att facket borde hjälpa till att få ut fler i arbete i stället för att bromsa.
  • Här är postit-lappen med fackets besked. Karin Wahlgren är en av de förtroendevalda i kommunal som har till uppgift att granska begärda placeringar inom KomiJobb-projektet.

KomiJobb-satsningen skulle ge 600 bidragsberoende Sundsvallsbor jobb under tre år.
Men sedan koalitionen beslutat om nya besparingar på äldreboendena drar facket i handbromsen, och vägrar släppa in dem på arbetsplatserna.
– Får vi en garanti för att det inte blir personalneddragningar i äldreomsorgen så kan vi sätta oss ner och prata igen, säger Sonja Lindberg, ordförande i kommunal.

Annons

På en post-it lapp i internposten skickade kommunal sitt bistra besked till Avdelningen för arbete och integration.

"Samtliga KomiJobb inom socialtjänsten kommer att avslås under de nya besparingskraven. Skicka inga fler."

Det som fått facket att dra i handbromsen och blockera minst 82 arbetstillfällen är koalitionens beslut från december, att spara in 100 kronor per säng och dygn på Sundsvalls äldreboenden.

– Det är lika med personalneddragningar, och därför säger vi nej. Det är inte meningen att människor i arbetsmarknadsåtgärder ska rädda den dagliga verksamheten i omsorgen, säger Sonja Lindberg, ordförande för kommunals sektion i äldreomsorgen.

En bred politisk majoritet ställde sig i fjol bakom idén att låna ut 20 miljoner om året ur den skenande socialbidragsbudgeten. Pengarna ska växlas upp med statliga medel och räcka till 200 jobb om året.

Redan i början av december hade 58 Sundsvallsbor kommit ut i jobb. Från kommunens olika arbetsställen har det kommit intresseanmälningar om 145 tjänster, och det hela såg riktigt ljust ut. Tills facket på en av kommunens största verksamheter reagerade på koalitionens sparkrav.

– Det är med sorg i hjärtat vi säger nej, för det här är människor som behöver få komma ut i jobb, känna sig uppskattade och behövda. Men det är något som koalitionen måste ta ansvar för. De som mister jobben på grund av deras politik riskerar ju också att behöva försörjningsstöd. Det är att ge med ena handen och ta med den andra, säger Sonja Lindberg.

Först i mars kommer socialnämndens politiska besked om var och hur besparingarna ska tas.

Ronny Rönnbäck och Sara Junkka håller i KomiJobb-projektet. De har förståelse för fackets oro, men tycker ändå att deras agerande är fyrkantigt.

– Jag vänder mig emot att kommunal tar generellt beslut att säga nej, i stället för att titta på varje enskilt fall. Jag tror egentligen att kommunal och deras medlemmar vill vara med och bidra till ett bättre liv för 200 individer och deras familjer varje år. Dessutom – om vi lyckas med det här innebär det ju en lättnad för kommunals medlemmar när man slipper andra besparingar, säger Ronny Rönnbäck.

Enligt Ronny Rönnbäck är det inte möjligt att placera KomiJobbare på en arbetsplats där det lagts varsel.

– Arbetsförmedlingen godkänner inte det. Och vi vill inte heller göra så, säger han.

Annons