Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket kritisk till att rånad arbetade ensam: "Det är förjävligt"

Den rånade kassörskan borde inte ha jobbat ensam i en öppen butik, det enligt transportfacket i Sundsvall.
– När de jobbar ensam ska det vara nattlucka, de ska inte vara ensam, säger Hans-Åke Zackrisson, regionalt skyddsombud i Sundsvall.

Läs också: Maskerade personer rånade mack i Sundsvall

Det var 03:16 natten till måndag som två maskerade rånare slog till mot Shell/7-eleven på kolvägen.

Kvinnan som jobbade i butiken fick lämna i från sig växelkassan, men skadades inte vid rånet.

Men facket är nu kritisk till att kvinnan ens jobbade ensam i en nattöppen butik. Enligt dem så ska man vara flera om butiken är öppen.

– Vid ensamarbete ska det bara vara öppet via en lucka. Det är enligt mig ett brott mot arbetsmiljölagen med ensamarbete och ha butiken helt öppen, säger Hans-Åke Zackrisson, regionalt skyddsombud på transportarbetareförbundet i Sundsvall.

Vad tycker du om att det inte användes i det här fallet då?

– Det är förjävligt, säger han.

2012 rånades en mack i Torsboda och efter det fick de ett föreläggande från arbetsmiljöverket att försäljning endast fick ske genom en nattlucka om personalen arbetade ensam efter kl 22. De överklagade till förvaltningsrätten som fastslog arbetsmiljöverkets beslut.

Läs också: Nej till ensamarbete i Torsboda

Den som är ansvarig på den nu rånade macken vill inte uttala sig utan hänvisar uppåt i kedjan. Stefan Samuelsson är butiksansvarig på Shell Sverige säger i sin tur att ansvaret för rånet inte faller på dem eftersom butiken i den rånade macken bedrivs av 7-eleven, som de har ett samarbete med.

– Det är deras ansvar, men jag kan säga att det har visat sig att det inte minskar rånrisken för att man är flera som jobbar i butiken, säger han.

Men är det inte en större trygghet då om man är två?

– Jo det kan det så klart vara, men det brukar inte stoppa en rånare, säger han.

Han menar också att en nattlucka tillexempel inte hindrar en rånare beväpnad med tillexempel pistol. Det är något Hans-Åke Zackrisson tycker är en dålig ursäkt eftersom personalen upplever en ökad trygghet om de är flera.

– Det är klart att ju fler det är i butiken desto mindre chans att någon vill göra något. Dessutom vad ska de göra om de vill gå på toaletten då. Vem som helst kan vara ute i butiken när de kommer tillbaka, jag förstår inte att de får jobba ensam i det läget, säger han.

Arbetsmiljöverket ska nu utreda om något brott begåtts.

Läs också: Väpnat rån på apotek – polisen söker knivman