Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket kritiskt mot behandlingen av skogsarbetarna: "Det saknar motstycke"

Facket är upprört över hur kambodjanerna utnyttjades i Sundsvall.
– Jag finner inte ord. Det saknar motstycke, säger Magnus Lindberg på GS-facket.

Annons

GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, har länge varnat för Sundsvallsföretaget Botnia Skog AB som tog hit kambodjanerna.

– Redan 2013 vände vi oss till Migrationsverket och förklarade att det var olämpligt att ge arbetstillstånd åt personer som skulle arbeta åt företrädarna för det här företaget, säger GS-fackets ombudsman Magnus Lindberg.

Botnia Skog AB är ökänt hos facket. Dess förre firmatecknare har dömts för ekonomisk brottslighet, och det har även tidigare varit problem med utnyttjande av arbetskraft, kollektivavtal som inte följts och obetalda löner.

Kambodjanerna har råkat extra illa ut, enligt Magnus Lindberg som följt ärendet från början och är förvånad över att medierna inte uppmärksammat det mer tidigare.

– Det är lite väl magstarkt. Först blir de illa behandlade och lurade på sin lön. Sedan när de ändå ska få den via den statliga lönegarantin, det vill säga våra skattepengar, så ägnar sig företaget åt rent bedrägeri och lurar av dem även de pengarna.

Han är också kritisk mot Holmen Skog, det skogsbolag som anlitade Botnia Skog AB för att sätta plant på deras mark.

– Vi varnade Holmen Skog redan när de anlitade dem, men de lyssnade inte på oss. Nu har vi försökt få Holmen Skog att ta sitt ansvar och stötta de här killarna och tjejerna med juridisk hjälp så att de kan få sina pengar. Men vi har bara fått ett svar, via mejl, att det inte är deras ansvar.