Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta: Övergrepp i rättssak

På sju år har anmälningar om övergrepp i rättssak ökat med 70 procent. Kvinnor som blir slagna av sin partner är överrepresenterade bland offren.

Övergrepp i rättssak kan se ut på många olika sätt. Här är några exempel ur domar och förundersökningar:

”En kort stund efter misshandeln kommer gärningspersonen tillbaka till den plats där det skadade offret befinner sig och säger 'om ni polisanmäler detta, kommer det bara att bli ännu värre! Du kommer att dö då.'”

”Efter år av misshandel och kränkningar hotar en man sin sambo genom att säga 'om jag åker dit, kommer jag se till att du inte har någon framtid, du kommer inte att kunna bo kvar i den här staden' samt att hon ska 'få ta konsekvenserna' av sin anmälan.”

”Från fängelset skickar en man ett vykort med texten 'Tjena din jävla golbög. Ny månad, ny ränta!' Bredvid texten hade mannen ritat en streckgubbe hängandes i en galge.”

”Inne i rättegångssalen kommer en man, som är vän med gärningspersonen i grundbrottet, fram till en person som just vittnat och säger 'du förstår inte vad du gett dig in på din hora'.”

Källa: Brottsförebyggande rådet (TT).