Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta: Stark glögg från Östergötland

Annons

De renläriga gör alltid glögg på vin. Men vin var förr en dyrbarhet, förbehållen de rika. I stugorna experimenterades det i stället med kryddade brygder av öl och brännvin.

Troligen har denna variant från Östergötland sådana rötter. Den är stark och avnjutes med stor försiktighet. Den är uppkallad efter upphovsmannen, Ernst, som levde och verkade på den östgötska landsbygden.

En helflaska okryddat brännvin

12 mandlar, skalade och kluvna

12 russin, kluvna

Ett pomeransskal

Ett fikon, kluvet

En kanelstång

Två kardemummor

En nejlika

2,3 dl socker

En flaska pilsner

Allt utom brännvinet kokas i pilsnern i cirka 20 min. Tas av spisen, brännvinet tillsätts och glöggen får stå och dra någon dag. Silas därefter.

Värms försiktigt vid servering. Russin och mandel tillbehör. (TT)