Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta: Thaksin, krisens centralfigur

Undantagstillstånd råder på Bangkoks båda flygplatser, regeringen förbereder sannolikt en aktion mot de envisa och gulklädda PAD-ockupanterna. Samtidigt blir fler och fler svenskar strandade i Thailand.

En av nyckelpersonerna i Thailands kris är förre premiärministern Thaksin Shinawatra; 59-årig entreprenör, politiker och miljardär.Thaksin bildade partiet Thai Rak Thai (TRT) 1998 och blev efter storseger i valet 2001 premiärminister med landsbygden i norr och nordöst som främsta maktbas. I huvudstaden Bangkok har han aldrig varit populär.2006 störtades Thaksin i en oblodig militärkupp sedan regeringen skakats av stora demonstrationer. TRT upplöstes och den korruptionsanklagade Thaksin gick i exil i London.När militärjuntan tillät ett nytt val i december 2007 tog Samak Sundaravej – med nära band till Thaksin – vid som regeringschef. PAD, Folkalliansen för demokrati, inledde omfattande protester som fortsatte också sedan Samak avsatts i september och efterträtts av dagens premiärminister, Thaksins svåger Somchai Wongsawat.

(TT)