Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta: Thaksin, krisens centralfigur

Undantagstillstånd råder på Bangkoks båda flygplatser, regeringen förbereder sannolikt en aktion mot de envisa och gulklädda PAD-ockupanterna. Samtidigt blir fler och fler svenskar strandade i Thailand.

Annons

En av nyckelpersonerna i Thailands kris är förre premiärministern Thaksin Shinawatra; 59-årig entreprenör, politiker och miljardär.Thaksin bildade partiet Thai Rak Thai (TRT) 1998 och blev efter storseger i valet 2001 premiärminister med landsbygden i norr och nordöst som främsta maktbas. I huvudstaden Bangkok har han aldrig varit populär.2006 störtades Thaksin i en oblodig militärkupp sedan regeringen skakats av stora demonstrationer. TRT upplöstes och den korruptionsanklagade Thaksin gick i exil i London.När militärjuntan tillät ett nytt val i december 2007 tog Samak Sundaravej – med nära band till Thaksin – vid som regeringschef. PAD, Folkalliansen för demokrati, inledde omfattande protester som fortsatte också sedan Samak avsatts i september och efterträtts av dagens premiärminister, Thaksins svåger Somchai Wongsawat.

(TT)