Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta: Vad är e-sport och hur kommer man i gång?

Elektronisk sport (e-sport) är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler. De tävlande möter varandra i olika spel som spelas via internet eller ett lokalt nätverk (LAN). Svenska Dreamhack i Jönköping är världens största LAN.

Begreppet e-sport kommer från Sydkorea där det koreanska e-sportförbundet i dag lyder under landets kulturministerium och idrottsministerium. Sverige har sedan 2008 ett eget e-sportförbund.

Det här behöver du för att komma igång:

• Komplett dator eller spelkonsol.

• Uppkoppling via internet eller via ett lokalt nätverk (LAN).

• Ett spel (se nedan).

• Ett headset för att kommunicera med dina medspelare.

Det finns dessutom tangentbord, möss och musmattor som är särskilt framtagna för e-sport.

Exempel på spel som spelas:

Starcraft II, Warcraft III, Dota 2, League of legends, Smite, Counter-Strike, Quake live, Call of duty, Battlefield, Fifa, Tekken 6 och Super street fighter IV.

För att få en inblick över hur matcherna spelas så finns det flera klipp tillgängliga på bland annat Youtube och Twitch.tv.

Ett tips för den nyfikne är att besöka ett lokalt anordnat LAN där det oftast finns möjlighet att prata med andra samt prova på.