Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakturor från hemtjänsten stämmer inte överens med verkligheten

Annons

Sundsvalls kommuns hemtjänst måste reformeras. De behövande får troligen ”falska” fakturor som de betalar. Det är åldershandikappade som kanske inte orkar eller har tillräcklig insikt för att upptäcka att fakturorna är felaktiga. Osaken är organisatorisk. Fakturorna utfärdas av en instans enligt en lista över brukarna. Städning utförs av en annan instans och den skall meddela den som fakturerar om städningen uteblir. Om så inte sker kommer städningen att faktureras fast den inte utförts.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Avtal om städning läggs upp på veckor men faktureringen sker per månad. Därför debiteras 2,13 timmar per månad när städningen har varit 2 timmar. Bättre vore att fördela städningen per månad så den kom i fas med debitering och pensionsutbetalning. Pensionärernas budgetering skulle då bli enklare. Man vet sina kostnader varje månad.

Allt detta baseras dock på politiska beslut.

Under ett helt liv har jag aldrig kommit i kontakt med något ställe där man fakturerat på beställningsdokument utan det sker på leveransdokument. Fakturering bör således ske på rapport från städinstansen. Det medför även ansvar vilket är viktigt i ekonomiska sammanhang.

Det går inte att ringa till hemtjänsten då de gömmer sig bakom telefontider och telefonköer. Jag kom fram efter att ha ringt var tionde minut under två timmar. De svarar tydligen inte på brev heller.

Vi fick städat i maj sista gången i fjol. Sedan dess har vi fått fyra ”falska” fakturor utan att städning har förekommit. De har följts av hot om inkasso och kronofogden.

Under januari i år fick vi städat en gång, en timma. Den andra februari fakturerades vi 2,13 timmar för den städningen. Förklaringen var att politikerna, enligt utsago, har fattat beslut om att alla ”brukare” skall debiteras 2,13 timmars städning varje månad under 2016. Skriftlig information om detta saknas ännu i slutet av februari.

Ute i kommunen sitter åldershandikappade pensionärer och kanske betalar fakturorna via autogiro som de fått hjälp att teckna. Om de inser eländet så orkar de i alla fall inte agera. Det är människor formade av 1900-talet så de mumlar kanske för sig själva: ”Huga, men hä ä inte lönt å säge na”.

En revision är väl självklar.

Ingvar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel