Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fale Bure är tillbaka efter 800 år

Enligt sägnen ska riddaren Fale Bure den unge bland annat ha skänkt en byggnad som blev Sköns första kyrka.

Det var för omkring 800 år sedan.

Nu är Fale Bure tillbaka i Sköns Församling – som stenfigur.

– Det här är en milstolpe för oss, säger Staffans Smeds från Fale Bure Akademin.

Tillsammans med Sten Rigedahl avtäckte han den stora stenfiguren utanför Sköns kyrka under Pingstdagen.

Cermonin hölls i samband med en utomhusgudstjänst under söndagen och förutom de båda herrarna från Fale Bure Akadamin deltog två hästburna riddare från "Riddarna av Mittens Rike".

– Ibland är det en lång väg från idé till verklighet. För mig har det tagit tio år och det känns fantastiskt att kunna överlämna den här statyn till församlingen, säger Sten Rigedahl, som är en av akademins eldsjälar.

Inne i Sköns kyrka finns sedan tidigare ett stort stenblock som tros vara en minnes- eller liksten efter just Fale Bure.

Stenstatyn, som Erikslundsbon Lars Widenfalk har gjort i bohuslänsk rödgranit, är till stora delar finansierad av Sundsvalls kommun.

– Vi hoppas ju att Sundsvall ska kunna använda sig mer av de gamla traditioner och sägner som finns i sin marknadsföring. "Sundsvall sägnernas stad", hur låter det?, säger Rigedahl.

Kyrkoherden i Sköns församling Jan From var förstås på plats.

– Föreningen hade ju några andra alternativ att placera statyn på, men det var mer undanskymda platser. När vi fick frågan hade vi en överläggning och tackade ja, säger Jan From och fortsätter:

– Vi i Norrland har ju inte så många sådana här sägner. Folk kan ju diskutera om Fale Bure har funnit på riktigt eller om det bara är en gestalt, men det behöver inte vara negativt.

Som avslutning visades Fale Bure-tavlor av Rolf Bengtsson i församlingshemmet.