Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäll in spotlights i altanen själv

LED-belysning som fälls in i en altan är snyggt och effektfullt. Du får göra hela installationen själv så länge det handlar om ett 12V-system. LED-belysning drar väldigt lite ström så du kan njuta utan att våndas inför elräkningen.

:

. Innan du köper något så planera hela installationen. Allt ifrån var du skall placera ljuskällorna till var transformatorn skall sitta. Försök också förutse de eventuella problem som reglar och plintar kan förorsaka din kabeldragning. När du färdigställt den så kallade "belysningsplanen" vet du antal ljuskällor samt hur mycket kabel du behöver.

. Transformatorn skall anslutas till ett vanligt eluttag. Det är enklast om detta uttag sitter på utsidan av huset nära altanen eller där installationen skall göras. Transformatorn tål att sitta ute men skall placeras en bit upp för att inte hamna i snö. Ett litet hemmasnickrat tak skyddar lite extra från regn.

. De flesta system bygger på att man lägger ut en slinga som man sedan ansluter lamporna i genom att skruva fast dem i kabeln. Det spelar alltså ingen roll var på kabeln man ansluter dem.

. Du kommer att behöva installationsborr och/eller hålsågar beroende på ljuskällans inbyggnadsmått, om de skall fällas in i t ex betongplatta, steg eller ett altangolv. Vilka dimensioner vet försäljaren, det kan också finnas information i förpackningen.

. Borra eller fäst dina ljuskällor. Använd en kraftig borrmaskin när du kör med en hålsåg, annars bränner du motorn.

. När det är dags att börja fästa upp kabeln kan man välja att först dra rör. Det skyddar kabeln från fysiskt slitage. Behöver du passera genom reglar så borra så långt ner att du inte hamnar i trallskruven. Om du inte har möjlighet att komma under altanen kan du behöva lossa några trallbrädor. Det kan vara väl investerad tid att göra från början.

. Dra kabeln enligt din skiss. Får du kabel över så lägg en slinga i slutet, det kan bli så att du senare kommer på att du vill ha fler lampor och då är det bara att fortsätta koppla på.

- ljus som lyser upp dörrar, gångar och platser där du vill se.
- är vad det heter, skapar önskad stämning med olika sorters armaturer, styrka och färgtemperatur.
- lyser upp sådant som förtjänar lite extra uppmärksamhet, till exempel ett vackert träd, en damm eller en staty.
- armatur som pekar nedåt.
- armatur som lyser uppåt, till exempel infälld i en stenplatta där ljuset sprids uppåt.
Det finns en stor mängd olika armaturer, allt ifrån små runda till stora som man till och med kan sitta på.

I stället för att hänga kabeln löst kan man spika upp 16 mm VP-rör. Rören gör kabeldragningen lätt och dessutom skyddas kablarna. Finns att köpa i bygghandeln.

På internet finns det många olika leverantörer, och de flesta erbjuder tips om hur man bäst installerar sina spotlights.

: Kraftig borrmaskin (beroende på hålsågens storlek). Hålsåg, borr i dimension anpassad till armaturerna. Skruvmaskin/hammare. Skruvmejsel.

: Räkna med en dag för att få allt klart. Antal ljuskällor och var man installerar påverkar naturligtvis hur lång tid det tar.

: Set om 4 LED-spotlights inkl. transformator från ca 500 kr.

: Anders Utsten, Torben Gustavsson, EyeCap AB