Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallande puts risk för småbarnen

Putsen på fasaden släpper och föräldrar och personal på Tallbackens förskola är rädda att de små barnen ska skadas av fallande betongbitar.

Det staket som Mitthem tidigare satt upp visade sig inte säkert, och i går började arbetet med att sätta upp ett nytt som inga småttingar kan krypa under.

– Vi vet inte vad som skulle hända om barnen fick det i huvudet, säger förskolechefen Ingrid Olsson.

Annons

Tallbackens förskola är inrymt i Mitthems hyreshus på Kubikenborgsgatan. 18 små 1–3 åringar uppskattar de stora lekytorna på baksidan. Men i fjol upptäcktes en allvarlig risk.

– Det släpper stora bitar av putsen som ramlar ner. Föräldrar och vi i personalen är rädda att något barn ska skadas, säger Ingrid Olsson.

Redan i fjol satte Mitthem upp ett stängsel närmast huskroppen, och byggde en kulvert med tak för att skydda ingången till förskolan. Men nu visar det sig att staketen är möjliga att krypa under för en nyfiken liten krabat.

– Vi kontaktade Mitthem 15 april. I vanliga fall har vi alltid bra samarbete med dem, men det här har tagit för lång tid. Arbetsmiljöverket har varit här och haft synpunkter på det, säger Ingrid Olsson.

– I höstas rasade det en bit stor som en tegelsten, och den höll på att träffa en i personalen. Om ett barn får en sådan i huvudet kan de ju dö. Jag väntar mig mer av Mitthem, de är ju ett kommunalt bolag, säger Karin Grundberg, mamma till en 2,5-åring på förskolan.

Mitthems kvartersvärd Mats Lindholm berättar att staketet skulle bytas ut mot ett säkrare under måndagen. Man har haft byggjobbare där som försökt knacka loss puts som sitter löst. Inom kort börjar arbetet med att komma åt grundproblemet.

– Det tränger in fukt i armeringen och då sprängs putsen loss. Vi ska skicka dit tekniker för att ta prover för att se vilken metod vi ska använda för att fixa det. Men först sätter vi upp ett bättre staket så inte barnen blir skadade. Jag förstår om personalen tycker det är svårt att hålla uppsikt på barnen och var oroliga när det gick att krypa under, säger Mats Lindholm.