Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fälldins protest skickas till utbildningsministern

Nedläggningen av campus i Härnösand har fått Thorbjörn Fälldin att se rött. Efter ett långt samtal med rektor Anders Söderholm lämnade han tillbaka sin doktorshatt och doktorsring i protest.

– Jag vill uttrycka mitt missnöje genom att doktorsinsignierna vidarebefordras till utbildningsministern, säger Fälldin.

Annons

Thorbjörn Fälldin var med om att förhandla fram att Härnösand skulle få ett universitet och tillhöra Mittuniversitetet. 2001 blev han hedersdoktor vid Mittuniversitetet. I protest mot avvecklingsbeslutet lämnar han nu tillbaka sin doktorshatt och doktorsring.

På förmiddagen anlände rektor Anders Söderholm till paret Fälldins bostad utanför Ramvik. Där fick Thorbjörn Fälldin en förklaring till nedläggningen.

– Efter att Anders och jag suttit och pratat med varandra ganska länge så har vi skrivit under ett uttalande, säger Thorbjörn Fälldin.

– Jag har också överlämnat hatt och ring till Söderholm, som han ska vidarebefordra till utbildningsministern.

Hur gick diskussionerna? Var det hätskt?

– Nej då, verkligen inte. Det är ju ingen vardagstillvaro eller diskussion, men vi knöt ihop säcken så att säga och skildes som vänner.

I uttalandet (se faktaruta) låter det som att du lägger stor skuld på politikerna i Stockholm som minskat bidraget till universitetet.

– Det är en tolkningsfråga, så den får vara fri. Men efter att ha hört från Anders hur man har behandlat utbildningen och forskningen på Mittuniversitetet under många år så har jag fått kunskap om att det är allvarligt. Frågan är hur mycket mer universitetet tål.

Vad tycker du bör göras?

– Mittuniversitetet borde få mer pengar. Jag och Anders får passa på att prata med dom som berörs, i första hand utbildningsministern.

Under onsdagskvällen anordnades ett stormöte i Härnösand – för att ventilera kommuninvånarnas åsikter om universitetsnedläggningen. Det var kommunledningen som bjöd in allmänheten till St Petrilogen i centrala Härnösand för att "ventilera" invånarnas åsikter.

– Vi har fått stor draghjälp av Härnösandsborna i den här frågan och all den energin vill vi nu ta tillvara på, säger Härnösands kommunalråd Fred Nilsson till Tidningen Ångermanland.

Det var på måndagen som Mittuniversitetets styrelse fattade beslutet att lägga ner verksamheten i Härnösand och flytta den till Sundsvall. Beslutet kom efter ett förslag från universitetets rektor i början av februari.

Härnösands kommun har arbetat hårt med att försöka få styrelsen att gå emot rektorn och behålla utbildningen i Härnösand, men utan framgång.

– Vi hoppades på ett mirakel. Jag vill tro att människor kan använda sitt förnuft, sa Fred Nilsson till Sundsvalls Tidning efter beslutet.