Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallfria studsmattan

När planerna om studsmatta kom på tal hos familjen Nordlund var en sak helt klar.

Den skulle grävas ner för att minska skaderisken.

– Jag störde mig på att se barn hoppa på den höjden så att gräva ner mattan var ett krav, säger Chatrine Nordlund.

Det finns fullt av studsmattor i trädgårdarna och överallt hoppar barnen högt för att göra volter och andra trix. Men det är en spännande lek som kan leda till skador när man faller ur den höga ställningen. Men hos familjen Nordlund i Bergeforsen löstes det problemet men en helgs grävande.

– Åttio skottkärror och en hel del jordhögar på tomten sedan stod den där, förklarar Chatrine Nordlund som har ett förflutet som gymnast.

Det var också anledningen till att hon inte ville att studsmattan skulle stå på en ställning.

– Man kan göra sig nog illa som det är och det kan bli mycket värre om man ramlar ur den också, säger Chatrine som minns att det ofta var ett podium uppbyggt runt studsmattan när hon tränade gymnastik.

Nu har den nedgrävda studsmattan sin plats i trädgården och Chatrine förklarar att många som kommer på besök tycker att idén är jättesmart. Nästa projekt är att gräva ner en mindre modell av matta bredvid den stora så att man kan ta sats och studsa upp.

– Det är en tanke men vi får se hur det blir, säger Chatrine.

Att barnen gillar den specialbyggda mattan råder det inget som helst tvivel om. Tioåriga Alvin och kompisarna studsar ofta upp och ner på mattan som ligger i samma nivå som trädgårdens gröna gräsmatta.

– Ibland är det stora gäng här och de sitter på kö och väntar på sin tur, berättar Chatrine.

Alvin som ofta hoppar med jätteenergi på mattan tycker också det är bra att den är nedgrävd.

– Man behöver inte vara lika nojig för att ramla ner, säger han och gör en backflip med skruv som är ett av hans specialhopp.

Under vintern tar familjen helt enkelt bort fjädrarna och bär in mattan men till våren åker den ut igen och sedan är det full fart. Och hittills har säkerhetsanordningen fungerat riktigt bra.

– Det är inga brutna armar eller ben men lite småskavanker kommer man inte undan, säger mamma Chatrine som är glad över att hon drev igenom sina säkerhetskrav när det gäller den något annorlunda studsmattan.