Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun i täten av Cykelsverige

Medaljer från allt större sammanhang landar om halsen på en generation unga cyklister.
De har ett gemensamt: de bor och tränar i Falun.

Jenny Rissveds, Ida Jansson och Frida Knutsson har alla gått på Hagströmska gymnasiet. Studier på ett gymnasieprogram kombineras på idrottsgymnasierna med träning.

Peter Vingstedt har själv varit satsande elitcyklist och flyttat till Falun. Nu är han lärare i landsvägscykling, för bland andra Frida Knutsson. Han inleder förklaringen till gymnasiets status med något annat än maxpuls och kostråd.

– Vi tränare är också skolmentorer. Vi har väldigt mycket med eleverna att göra. Jag tror att det är förtroendeingivande för föräldrarna, säger Vingstedt.

Och status som cykelstad har Falun fått.

– Falun är allmänt känt som miljö för cykel. Du kan cykla inomhus året om i Velodromen på en riktig cykel. Många föreningar kommer upp vintertid. Det brukar vara väldigt bra stämning. De kommer hit för att köra skiten ur sig, och det är ju lätt ordnat, fortsätter Vingstedt.

I Falun finns också en fortsättning efter gymnasiet. Med idrottsinriktade program på högskolan kan den som vill få sex år med tränarstöd.

– Alla individer är olika. En del börjar redan på gymnasiet att träna mer på egen hand. Andra vill inte tänka så mycket själva utan vill höra vad de ska göra, säger Peter Vingstedt.

I Främby bredvid Velodromen döljer sig en av hemligheterna bakom Faluns cykelsport.

I en gammal fabrikslokal finns Sveriges enda teknikbana inomhus med utomhusgrus.

Här tränar Tommy Johanson Sverige- och världselit i Downhill, 4X, Slopestyle, Freeride och BMX. Grenarna är mindre kända än landsvägs- och mountainbikecykling. Namn som Anton Thelander, Felix Beckeman och Martin Söderström är ändå alla en del av trycket kring cykeln i Falun.

En vanlig skoldag är ovanlig för Anderson och hans elever.

– Vintertid bygger vi de här unga kropparna från grunden. Träningen är både allmän och grenspecifik. En vanlig dag på banan har jag folk från olika grenar. Hindren har hittills alltid beskrivits som hinder. När ett hinder ger fart framåt har vi kommit någonstans, berättar Anderson.

Att cykla är inte bara lungvolym och lårmuskler.

– Vi pratar om vilka som verkligen kan cykla. Det har jag tagit med mig. Hälften av världseliten i teknikgrenarna kan till exempel komma rätt till sneda hopp och pumpcykla rätt. Andra kan göra sina trick rakt fram. Det finns i och för sig många vägar till framgång, säger Tommy Anderson.

Anderson är lärare på cykelgymnasiet. Han är ännu en av dem som kommit till Falun för cykelmiljön.

Teknikträningen börjar med att pumpa sig över hoppen. Eleverna går vidare till wheelies, att komma över hoppen med bakhjulet i marken. Sist kommer hopptekniken.

I många BMX- och mountainbikegrenar jagar cyklisterna sekunder. Hoppteknik och att cykla rätt på underlaget är vägen till att vinna.

Även andra cyklister kommer till banan. De längre mountainbikedistanserna får allt fler byggda hopp på banorna. Även i downhill kommer hoppen och tekniksektionerna starkt. Jenny Rissveds var den enda som hoppade i hoppet på årets SM-bana. Det är vinnande teknik som Rissveds övat på banan.

Teknikgrenarna utvecklas starkt, och där är Falun med. BMX är en OS-gren sedan 2008. Då blir Riksidrottsförbundet intresserade av medaljchanser.

– I livsstilssporterna, som det här delvis är, har det funnits en attityd att inte bry sig, men landslagen gör stor skillnad. Cyklisterna kan få personliga tränare, och då väljs de bästa i Sverige ut, säger Anderson.