Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt granat i polishuset i Falun – byggnaden utrymd

Polishuset i Falun utrymts under den tidiga torsdagseftermiddagen efter att en misstänkt granat på träffats inne i polishuset. Den misstänkta granaten visade sig var en tomhylsa. –Det är en person från allmänheten som lämnat in "granaten", säger Björn Matsson vakthavandebefäl på Polisen Dalarna

Annons

TV: Se reprisen av Mittmedias livesändning från Falun.

Bombgruppen anlände vid 20.30 på torsdagskvällen och kunde konstatera att föremålet inte var skarpladdat.

– Vi har gjort en undersökning här på plats och det är en tomhylsa, säger polisen som bär ut föremålet från polishuset.

Avspärrningen runt Polishuset kunde hävas redan innan bombgruppen var på plats.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte flytta på föremålet men utifrån de bilder vi skickat till Bombgruppen i Stockholm gör de bedömningen att vi kan återuppta arbetet inne på stationen, säger Björn Matsson

Området närmast föremålet var dock fortsatt avspärrat för att ingen polis av misstag skulle komma för nära. Anledningen till att man från början spärrade av området runt polishuset var att man inväntade bombgruppens bedömning.

Vad var det som hände?

– Det var en person från allmänheten som kom in med en plastpåse med en granat i som tydligen legat i hans trädgård ganska länge. Vi gjorde bedömningen att vi var tvungna att utrymma polishuset i avvaktan på bombgruppens bedömning. Sedan ett tag tillbaka kan vi åter arbeta inne i polishuset, säger Mattson

Polisens personal var snabba med att skicka bilder till bombgruppen i Stockholm som uppgav att man ska hålla sig minst fem meters avstånd från föremålet och inte röra vid den.

Föremålet var cylinderformat och rostig i en grön-grå färg. Enligt dalapolisen så ska det troligtvis röra sig om en blindgångare. Personen som kom in med det granatliknande föremålet är i nuläget inte misstänkt för något brott.

Polisen vi talat med vill understryka att om man har explosiva föremål hemma som man vill bli av med ska man inte lämna in sådana vid polisens reception. Man ska i stället kontakta telefonnummer 010-56 721 74 eller 010-56 474 43.

Det ska du göra om du hittar explosiva föremål.

På försvarsmaktens hemsida står det:

Varje år görs fynd av gammal ammunition i Sverige. De ska aldrig röras eller hanteras på något sätt. Märk upp stället och ring polisen i stället. Särskilt under sommaren upptäcker människor granater och annan ammunition i sjöar, skogspartier, källarförråd och på vindar.

Det är svårt eller omöjligt för en icke-expert att bedöma ammunitionens tillstånd och hur farlig den är. Därför ska man aldrig röra eller på något sätt handskas med upphittad ammunition.

Mer läsning