Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjedrama tar plats på Sojascenen

En flicka kommer till psykiatrin efter ett självmordförsök. Hon kommer från en familj med en extremt dominerande och förtryckande pappa.
I april sätter Jan "Janken" Åkerström upp Staffan Götestams drama "Fågelpappan".

"Ett drama om makt, kontroll, förnekelse och incest" säger affischen. Och till titeln har Janken Åkerström lagt till underrubriken "För vem finns du till, Maria?" Så vill han tolka pjäsen.

– Sexövergreppet finns där, men är ett resultat av pappans kontroll och en trasig familj, säger han.

I stället är kärnan skuldbeläggandet av Maria. Hon gör saker för att hennes pappa förväntar sig det. Om hon inte lyckas leva upp till hans krav är det fel på henne. Just där, i att ha blivit skuldbelagd av föräldrar eller andra, kommer kanske de flesta att känna igen sig, tror han.

Han har länge velat sätta upp pjäsen, som han först såg på 80-talet. Men i hans tycke krävde den en väldigt liten scen. Och en sådan finns nu - hos Teater Soja.

Läs mer: Sojascenen

– Den här pjäsen kryper under skinnet på en och därför ska den vara sparsmakad. Det ska kännas som att publiken är i vardagsrummet hos familjen. Det är en utmaning för skådespelarna att vara uppe i ansiktet på publiken, men man vinner i känsla, säger han.

Samtidigt är den lilla scenen en begränsning. Som mest ska fyra av de totalt fem skådespelarna rymmas där samtidigt. Förutom teaterpedagogen Rickard Edbom, som spelar pappan, är alla amatörer - som i ett normalt amatörteaterliv har ganska få möjligheter att få spela drama.

Maria gestaltas av 16-åriga Saga Axbrink, som Janken Åkerström först träffade när han satte upp "Ol´fars arv" i Attmar i somras.

– Där såg jag hennes förmåga att snabbt förvandlas från ynklig skolflicka till någon som exploderar och ryter åt småpojkarna, säger han.

Hon går naturvetenskapligt program på Skvaderns gymnasieskola och på fritiden gäller teatern, mest inom Kvartersteater. Nu går hon från äventyr och komedi till drama, och ska dessutom ha den centrala rollen.

– Här krävs förstås något annat, men det är ändå teater. Den man gör på scenen är inte man själv. Jag och Maria har inte mycket gemensamt. Det är viktigt att man släpper allt när man kommer hem och inte går och tänker så mycket på det, säger hon.

Även att lämna rollen är en konst, inte minst med ett tungt ämne som detta. Ungdomsmottagningen, som är en samarbetspartner, har både samtalat med skådespelarna och kommer också att hålla i samtal med publiken efter föreställningarna. Pjäsen slutar öppet.

– Men jag måste tänka att det ska gå bra för Maria, annars kan jag inte spela henne, säger Saga Axbrink.

Pjäsen spelas på Sojascenen, Rådhusgatan 26, den 1 - 14 april. Biljetter kan köpas ho www.kulturbiljetter.se

Läs om Teater Soja