Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjehemsrekryterare: "Det här är en väldigt svår situation"


Efterfrågan på familjehem har aldrig varit så stor som nu och anledningen är ökningen av ensamkommande flyktingbarn.

Prio ett blir att hitta tak över huvudet och familjeutredningarna hinns inte med.
Kommunen tvingas också anlita privata familjehemsföretag, vilket ger ökade kostnader och risk att någon åtar sig uppdraget endast för att tjäna pengar.

Länets socialtjänster är hårt belastade när det kommer till att hitta familjehem till behövande barn.

– Familjeutredningarna läggs på kö och vi har väldigt svårt att hinna med dem ens i efterhand. Registerkontrollerna håller vi stenhårt på men resten av processen med utbildning, intervjuer och att se till så att familjen verkligen har tid och plats för barnet blir lidande. Det här är en väldigt svår situation, säger Lena Wilson, familjehemsrekryterare, Sundsvalls kommun.

Finns det risk att olämpliga familjehem rekryteras?

– Vi kan ju aldrig till 100 procent garantera hur det är i en familj men nu hinner vi inte utreda ordentligt och framför allt inte i tid.

När kommunen inte hittar egna familjehem får den vända sig till privata aktörer, vilket innebär ökade kostnader.

– Det blir inte dubbelt så dyrt utan två gånger dubbelt så dyrt. I stället för 20 000 kronor per barn och månad kostar det 60 000 per barn och månad, säger Lena Wilson.

Läs även: De ger behövande barn en trygg famn

Det genererar i ett ytterligare bekymmer.

– Vi följer Sveriges kommuner och landstings rekommendationer på ersättningsnivåer men det blir allt svårare för oss att hålla dem utifrån hur marknaden har blivit. Det blir väldigt mycket ekonomiska förhandlingar som jag inte känner igen från mitt arbete för några år sedan.

Finns det risk att någon agerar familjehem endast för att tjäna pengar?

– Jag tänker att familjhemsvården har förskjutits från att vara ett ideellt uppdrag till något man ägnar sig åt på heltid. Visst finns det en risk när det blir ett sätt att försörja sig på.

Anmälningar eller så kallade orosanmälningar mot familjehem förekommer om än inte ofta, enligt Lena Wilson.

– De görs till vår mottagningsgrupp på socialtjänsten eller så kan vi själva göra egna anmälningar om vi ser det befogat.

Det ökade trycket på familjehem började förra sommaren som hon ser det och har ökat än mer drastiskt i år.

De ensamkommande flyktingbarnen ska ju i första hand placeras i boenden för ungdomar men de platserna räcker ju inte till. Då får vi leta plats i familjehem. En del är ju också så pass unga att de behöver familjehemsboende framför gruppboende.