Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeläkare från Ungern räddar Hälsocentralen Matfors


Bristen på familjeläkare är akut inom primärvården.

Men på Hälsocentralen Matfors har man full bemanning tack vare tre nya läkare från Ungern.

– Det känns jättehärligt. Det här är jättebra, eftersom det underlättar för alla, säger Elisabeth Hellman, tillförordnad verksamhetschef vid Hälsocentralen Matfors.

De landstingsdrivna vårdcentralerna har länge haft stora bekymmer att hitta läkare. Man har tappat många doktorer till privat drivna vårdcentraler, företagshälsovård och många har gått i pension.

Även i Matfors har man tvingats utnyttja stafettläkare, men nu har man full bemanning på sina 4,75 läkartjänster. Sedan fem år tillbaka har man haft en ungersk läkare och nu har man fått ytterligare tre nya doktorer från samma land.

– Det är svårt att rekrytera inhemska familjeläkare från Sverige, så därför är det jättebra att vi har lyckats rekrytera utländska medarbetare. Det tar lite tid för dem att komma in i hur vi jobbar i vårt system, men det här blir jättebra i slutändan, säger Elisabeth Hellman.

Hon tycker det är bra att flera ungerska läkare får jobba tillsammans. Hon pekar på att det kan vara tufft att jobba på en ny plats med ett nytt språk och anpassa sig till ett nytt sätt att jobba.

– Jag tror det kan vara en fördel ungefär som när man har ST-läkare, det vill säga utbildningsläkare. De vill också gärna vara flera för att kunna stötta varandra, säger Elisabeth Hellman.

Kan utlandsrekrytering vara en väg ut ur den enorma bristen på familjeläkare i Västernorrland?

– Ja, man måste ju vidga vyerna och titta utanför landets gränser, säger Elisabeth Hellman.

De nya läkarna har jobbat några månader i Matfors och hade redan börjat studera svenska i sitt hemland.

– De är jätteduktiga och otroligt ambitiösa. Och de har flyttat upp hit med sina familjer, säger Hellman.

Det handlar bland annat om det gifta paret Bernadett och Sandor Szimuly som flyttade hit i juni.

– Vi trivs bra. Och vi tror att arbetsuppgifterna och möjligheterna är bättre här i Sverige än i Ungern. På det här sättet får vi även spendera mer tid med våra barn, säger Bernadett Szimuly.

Paret har fyra barn och just för barnen har det varit en lite svår omställning att inte kunna det svenska språket. Själva har de studerat svenska i ungefär ett år och Bernadett talar anmärkningsvärd bra svenska.

Borde Sverige rekrytera fler läklare från Ungern?

– Ja, det tycker jag. Som läkare i Ungern upplevde vi det ganska svårt att komma i kontakt med läkarrekryterare, säger Bernadett Szimuly, som menar att många doktorer i Ungern skulle vara intresserade av att flytta till Sverige.

De nya familjeläkarna går under handledning så det dröjer ett fortfarande tag innan det så att säga blir full produktion.

Läs mer: Varannan läkartjänst är vakant inom primärvården