Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeläkare i gemensamt manifest

I ett manifest som skrivits under av ett stort antal läkare i Västernorrland riktas skarp kritik mot de planerade neddragningarna inom primärvården. Utifrån budgeten har ett förslag lagts på att antalet patienter per familjeläkare ska öka från 1800 till 2000.

– Risken är att kvalitén på vården blir sämre och att var och en som kommer hit inte får tillräckligt med tid med sin läkare, säger Maria Lindström, en av de familjeläkare som ställer sig bakom uppropet.

Annons

Manifestet har formulerats av läkare på Gillebergets vårdcentral och drygt 75 läkare, såväl ST-läkare som familjeläkare, i hela Västernorrland står bakom uppropet. I det gemensamma manifestet listas flera tänkbara konsekvenser av neddragningarna. Läkarna är kritiska till att samtidigt som resurserna minskar ökar kraven på vad primärvården ska ombesörja. Sedan omorganisationen på klinikerna sker bland en tidigare utremittering till vårdcentralerna efter att behandling inletts. Dessutom har primärvården kravet att de ska göra mer utförliga utredningar innan remiss skickas till sjukhuset.

– Frågan är vad vi klarar av att erbjuda. Vi måste ju ha en patientsäker vård, säger Maria Lindström på vårdcentralen Centrum i Sundsvall.

Det är främst konsekvenserna för patienterna som läkarna är oroliga för.

– Det kommer att bli svårare att leva upp till de politiska mål som är satta gällande vårdgarantier. För att leva upp till de målen kanske vi måste ha kortare besök med varje patient och det med risk för sämre kvalité, säger Maria Lindström.

Läkarna ser även konsekvenser gällande den egna arbetssituationen. Sveriges läkarförbund rekommenderar en gräns på 1500 personer per familjeläkare. En ökning av antalet patienter skulle ge en alltför tung arbetsbelastning med sjukskrivningar och även svårigheter att rekrytera nya läkare som följd, menar läkarna som ligger bakom manifestet.

Kravet från läkarna är att man tar fram en budget som medger ett nyckeltal på 1600 personer per familjeläkare.

I dag, torsdag, samlas familjeläkarna i Sundsvallsområdet och Härnösand på Länssjukhuset i Sundsvall för att ha sitt månadsmöte. Inbjudna är även andra familjeläkare i länet samt några av de politiker som är ansvariga för primärvården i Västernorrland.

– Vi vill diskutera hur de ser på framtiden och vilken primärvård de vill ha, säger Maria Lindström.