Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen chockades vid begravningen – mamman var redan gravsatt

Begravningen av 92-åriga Karin Pettersson från Söråker var planerad till klockan 14.00.
När anhöriga anlände var kistan redan nedlagd och graven jordfylld och krattad.
Nu tvivlar barnen på att det är rätt kista som gravsatts.

– Vi blev bestörta och chockade, det handlar ju om vår mor, säger Maritza Horn, dotter till den avlidna kvinnan.

Minnesstunden i Hässjö kyrka i somras hade ägt rum och kistan fraktades veckan därpå vidare till Stuguns kyrka där Karin Pettersson skulle begravas i familjegraven.

Släkt och vänner hade rest långväga för att delta vid jordfästningen.

Ceremonin var utsatt till klockan 14.00, men när de anhöriga var på väg fick de informationen att något gått snett.

Vaktmästaren vid Stuguns kyrka hade på eget bevåg jordsatt kistan redan på förmiddagen.

Nu vill barnen bringa klarhet i vad som har hänt.

– Vi har nåtts av ett rykte att hon inte ligger där, säger Maritza Horn.

I ett brev till kyrkoherden i Stuguns församling önskar hon och hennes bror att mammans grav öppnas fram till namnskylten på kistan, för att säkerställa att rätt kista nedlagts.

– Det handlar inte om att gräva upp mamma, vi vill se namnskylten på kistan för att känna oss lugna i att hon verkligen ligger där, säger Maritza Horn.

Kyrkorådet har behandlat frågan och avslår begäran om gravöppning med motiveringen att gravfrid ska gälla när gravsättning är genomförd. Kyrkorådet menar också att risken för att locket på kistan krossats av trycket är överhängande samt att kistan riskerar att skadas vid uppgrävning.

– Vi är så klart ledsna, men håller ändå på gravfriden, är man gravsatt så är man gravsatt. Jag förstår de anhöriga, det är möjligt att jag skulle reagera på samma sätt, men det här är ändå vår hållning. Det blev en miss i vår interna kommunikation. Vi kommer att se över rutinerna för framtiden, säger Lennart Raswill, kyrkoherde i Håsjö pastorat.

Syskonparet har nu överklagat beslutet till Länsstyrelsen.

– Vi ger oss inte förrän vi får klarhet i det här. Vi känner oss gravt skändade av Håsjö pastorats agerande och vill veta att hon ligger i rätt grav och att hon ligger bra, säger Maritza Horn.