Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen fick tvillingar – två gånger

När Mia Kristoffersson och Aron Pennling i Hemmanet var på sin första ultraljudskontroll kom chocken – de väntade tvillingar.
– Barnmorskan sa: "Ja, här var det två, nu ska vi bara titta så att det inte är någon tredje som gömmer sig här bakom", säger Mia.
Vid nästa graviditet kom chock nummer två – de väntade än en gång tvillingar.

Att de skulle få fyra barn på fyra år fanns inte med i beräkningarna när tankarna på barn kom smygande.

– Det är så många som har svårt att få barn och det var lite så vi tänkte när vi försökte bli gravida, att det kunde ta tid, säger Mia.

Men Mia blev snabbt gravid och först vid rutinultraljudet i vecka 19 fick de veta att de väntade tvillingar.

– Vi skrattade nog mest, vi visste ju inte hur många risker det kan vara med en tvillinggraviditet, säger Mia.

Vid andra graviditeten misstänkte hon tidigt att hon bar på två.

– Jag insåg ju att chansen fanns där och tyckte att livmodern växte väl snabbt, men barnmorskan trodde inte på mig. Till slut fick jag göra ett tidigt ultraljud.

Där konstaterades att de väntade tvillingar. Paniken växte. Den här gången visste de mer om riskerna. Deras familjer bor 50 mil bort och de funderade kring hur vardagen skulle fungera.

Den andra graviditeten var besvärligare, Mia blev sjukskriven tidigt och dessutom hade de Nore och Vera att ta hand om. Stellan och Folke föddes i vecka 36 och mådde bra.

– Jag tycker att det har varit kämpigast med Vera och Nores omställning att bli storasyskon. Med två bebisar har vi ju ofta behövt vara två, säger Aron.

– Det blir mycket "ni måste vänta", och då får man dåligt samvete, fortsätter Mia.

De äldre tvillingarna har fått utökad tid på förskolan och trivs med det.

– När Nore och Vera var små var jag mer ängslig. Man har ju bara en famn, säger Mia.

Att ha två tvillingpar komplicerar tillvaron ibland. Barnen blir ofta sjuka samtidigt, allt måste köpas i fyra uppsättningar och det är mycket praktiskt att hålla ordning på.

– Mitt huvud håller på att sprängas av all planering och av att hålla reda på allas kläder och var allt finns. Det är tur att jag är en planeringsmänniska, säger Mia.

I februari tar Aron över stafettpinnen och Mia återgår till sitt arbete som logoped. Trots att tillvaron är intensiv ser de många fördelar med att ha tvillingar.

– Det är mycket man får med, de har alltid en lekkompis till hands, säger Aron.

– Ja, även om det är mycket med allt, så har barnen en sådan otrolig glädje och trygghet av varandra och det är så mycket lycka i att se det. De har alltid sin bästa kompis med sig, fortsätter Mia.

Bemötandet från omgivningen växlar, de flesta tycker att det är roligt, men de har även råkat ut för oförskämda kommentarer.

– "Jag vet inte om jag ska beundra dig eller tycka synd om dig", sa en person. Det var fräckt sagt, vi har ju faktiskt fått fyra fina och friska barn, säger Mia.

Att först få två barn av olika kön var ett uppvaknande för familjen. De la märke till hur olika barnen blev bemötta och hur uppdelat allt är i affärerna. Nore är normöverskridande och väljer ofta att bära klänning och det är många som tror att han är en flicka. För Mia och Aron är det en självklarhet att han får vara den han vill.

– Det verkar vara så noga för alla, vad man har för kön. När jag var på leksaksaffären stod en pojke och tittade på prinsessgrejer och då sa pappan: "Det här ska inte du titta på, vi går och tittar på lastbilarna". Varför behöver man göra så? säger Aron.

– Det är förstås många fällor man kan gå i själv, men det är bra att försöka vara medveten. Ingen vill begränsa sina egna barn, säger Mia.