Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen skulle flytta till Thailand – men hamnade i en kyrka i Gävle

Mirja och Jonatan Tuori var på väg att lämna Stockholm för att bosätta sig i Thailand, men när de plötsligt fick chansen att köpa sitt drömhus valde de i stället att flytta till byn Lövåsen utanför Hedesunda i Gävle.
– Vi ändrade våra liv för att kunna bo här, säger Mirja Tuori.

I den magnifika kyrkobyggnaden från 1905 har Mirja, Jonatan och barnen Wilma och Svea skapat sig ett vackert och inbjudande hem. Att få bo nära naturen är en lyx för familjen.

– Det var inget lätt beslut att flytta till Hedesunda, men det är det bästa vi har gjort, säger Mirja med säkerhet.

– Vi har inte lika nära till syskon och föräldrar och våra vänner i Stockholm. Men när vi ses får vi mycket mer tid ihop nu för vi sover oftast över hos varandra.

I Stockholm jobbade Jonatan på ett företag som tillverkade pontoner och flytbryggor och Mirja var programmerare Men de jobbade långa dagar.

– Vi ville få mer tid för barnen och varandra.

De hade långt gångna planer att flytta till Thailand.

Men planerna ändrades när de fick chansen att köpa drömkåken.

Mirja var på besök hos sin syster i Hedesunda när de träffade vaktmästaren till Lövåsens missionskyrka.

– "Vi ska sälja kyrkan" sa han och undrade om min syster ville köpa den.

Systern var inte intresserad, det var däremot Mirja.

– Vi hade spanat in huset tidigare. Jag ringde Jonatan: "Wow, det är till salu". Eftersom vi redan hade ett hus i Stockholm kunde vi inte lägga hur mycket som helst.

De skickade in ett bud till församlingen.

– Efter två veckor hörde de av sig och sa att vi hade fått det, säger Jonatan och ler.

Till en början hade de kyrkan som lantställe och åkte dit på helger och ledigheter.

– Men sedan gjorde vi om våra liv så att vi kunde flytta hit, säger Mirja och brister ut i skratt.

Jonatan startade eget företag i Söderfors där han bygger bastuflottar. Bastubåtarna har bland annat synts i Ernst Kirchsteigers tv-program "Sommar med Ernst" och efterfrågan är stor. Den första tiden pendlade Mirja till jobbet i Kista, men när Marinbastun gick bättre sa Mirja upp sig och började jobba med Jonatan.

Nu har familjen haft kyrkan som permanent bostad i fem år och de stortrivs. Långsamt och försiktigt har de renoverat, anpassat och inrett huset efter deras behov. Här finns, minns sagt, gott om utrymme. På bottenvåningen har de kök, vardagsrum, kontor, musikstudio och snart en ateljé. Mirja älskar att måla och flera av hennes tavlor hänger lite varstans i huset. Övervåningen har fyra sovrum.

Kyrkosalen är bevarad och passar perfekt för kalas, bjudningar och lek.

– Förra helgen hade vi 50 gäster.

Takhöjden är imponerande och ljuset flödar in. De nioarmade lamporna i taket lämnade församlingen kvar till familjens glädje. En stor målning som barnen har gjort hänger där altarkorset en gång haft sin plats. Och i salens ena hörn står ett piano.

– Det är ett trevligt rum för att lyssna på musik, säger Jonatan.

Församlingens funkiskök med snabelhandtag har de behållit, men uppdaterat det med nya vitvaror och bänkskivor. Jonatan har gjutit skivorna av betong. Den gedigna köksön är en naturlig samlingsplats.

– Här äter vi alltid frukost.

I matsalsdelen står ett charmigt vitrinskåp som Jonatan byggt i verkstaden av brädor och gamla spröjsade fönster.

– Jag är jättenöjd! Det passar bra här.

Inredning är ett stort intresse för Mirja som har öga för estetiska detaljer. Hon går ofta på loppisar för att hitta riktigt fina fynd.

– Jag gillar att blanda nytt och gammalt. Gävle har ett bra utbud av loppisar. När våra vänner från Stockholm kommer på besök vill de gärna göra en loppisrunda.

Att inreda ett hus på över 200 kvadratmeter tar tid. För Mirja är det viktigt att hemmet känns trivsamt.

– Det har vuxit fram. Hemmet växer ju mer man känner efter och hittar andan i huset. Det måste få ta tid, man kan inte bli klar på en gång. Vårt hem ser helt annorlunda ut mot vad det gjorde förut. Allt är så stort här och det går inte att smådutta. En del möbler har vi sparat. När vi ska köpa gardiner går det åt löjligt många meter tyg.

I vardagsrummet står ett klassiskt teakbord och en snygg skinnfåtölj som Mirja ärvt av sin mormor.

– Mamma köpte möblerna åt mormor för sin första lön. Och de är faktiskt köpta i Hedesunda i en butik som tillverkade möbler. Det är lite häftigt!

Tack vare flytten till Hedesunda får familjen mer tid tillsammans och varje år försöker de åka till Thailand på semester. Nästa resa till Thailand planerar de att stanna tre månader och barnen ska få gå i svensk skola.

– Vi hade inte ens kunnat föreställa oss att flytten hit skulle bli så lyckad, säger Mirja.

Familjen Tuori

Mirja, 37 år, Jonatan, 36 år, Wilma, 11 år, Svea, 9 år och katterna Bobbo och Busan.

Gör: Tillsammans driver de firman Marinbastun.

Intressen: Måla, pyssla i trädgården och hemmet.

Kommer inte över vår tröskel: ”Shabby chic”.

Det bästa med vårt hem: Köket.

Läs även: Vintage-bloggerskan Emma Sundh och hennes familj på fyra bor i en tvåa – sängen är även soffa