Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen spar pengar och spenderar mer tid tillsammans nu i sitt nybyggda hemmagym

Träning prioriteras hemma hos Richard och Jenny Dahlin. För tre år sedan fastnade de för träningsformen crossfit.
– Jag räknade på tiden som gick åt att sitta i bil till och från träningen, då föddes idén att göra ett gym hemma

Ett stenkast från det asfalterade köpcentrat Birsta, ligger en röd idyll med vita knutar. Här bor Richard och Jenny med sina två döttrar Wilma och Saga. Fåglarna kvittrar och åkrarna runt om brukas av barnens farfar. I det nyrenoverade huset bodde Richards farfar och farmor tidigare och rakt över byvägen står ett gammalt garage och en stor ladugård. Där har Richard skapat plats åt familjens utomhusgym. Som de kallar för "boxen", eftersom det är namnet på träningsarenan i crossfit.

– Både jag och min fru gillar att vara ute, så det kändes ganska logiskt att även kunna träna utomhus, samtidigt som vi sparar väldigt mycket tid, berättar Richard.

Förra sommaren startades byggprojektet upp. Gräs och jord grävdes undan, markduk och bärlager köptes in. Ovanpå bärlaget placerades reglar ut med cirka 20 centimeters mellanrum.

– Det är viktigt att konstruktionen är så stum som möjligt för att klara de tunga vikterna, berättar Richard.

Inspirationen kommer från olika "boxar" i USA, där klimatet tillåter utomhusträning året om.

– Det finns färdiga delar att köpa i metall men jag föredrar trä och det blir betydligt billigare. Planen var att göra en egen del till barnen, men det har jag inte hunnit med ännu.

Allt är byggt med tryckimpregnerat trä och ställningarna har Richard tänkt ut under byggets gång. Hela bygget tog lite drygt en vecka och landade på cirka 10 000 kronor. Då är rep, remmar, skydden för tyngderna, pullup-räcket samt plexiglasskivan inräknat. Richard arbetar som idrottslärare på gymnasiet och intresset för sport och rörelse har följt med hela livet.

– Jag mår bra och jag tycker det är roligt. Det är skönt efteråt när man känner sig tillfreds. I crossfit kan man hela tiden sätta upp nya mål och alla oavsett hur stark man är kan träna tillsammans. Jag kommer aldrig bli tillräckligt bra för att tävla men att bli starkare och mer vältränad är något jag strävar efter, säger Rickard och visar några övningar.

Familjen tränar i utomhusgymmet från snöfritt april till sena oktober.

– Jag kör minst tre pass i veckan här, tänk vad tid jag sparar, säger Richard och är nöjd med sitt utomhusgym. 

Läs även:

Så förvandlades ett tråkigt kontor till ett djungelrum med klös

Jocke Sandström började med Crossfit "Jag ville se bra ut naken"

PT Personlig tränare - inte längre ett storstadsfenomen