Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängslande nedräkning mot katastrofen

Filmstaden: Source Code
Regi: Duncan Jones
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga med flera.

"Om du visste att du bara hade en minut kvar att leva, vad skulle du göra då?".

Den frågan, närmast omöjlig att svara på, är central i Source Code. Fast här handlar det om åtta minuter, den korta tidsrymd som soldaten Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) har på sig att finna en bomb på ett tåg, och sedan avslöja vem som är den skyldige, då denne planerar ett långt större blodbad.

Fördelen, eller dilemmat, är att terrorattentatet redan har skett, och att Colters medvetande via "Source Code", ett topphemligt militärt dataprogram, har förflyttats in i ett av offren. Colter får då möjligheten att gång på gång återuppleva de sista åtta minuterna för att skaffa sig ledtrådar innan det smäller och han måste börja om från början igen. Men det är bråttom, för i den verkliga världen tickar klockan ner mot nästa terroristdåd.

Det låter kanske rörigt med en mix av Måndag hela veckan, Time Machine och Deja vu, men det hela fungerar förvånansvärt bra. Dels tack vare karaktärsskådisarna Jake Gyllenhaal och Vera Farmiga (som spelar Colters ledsagare genom den digitala låtsasvärlden), men också för att regissören Duncan Jones ansträngt sig för att storyn ska kännas trovärdig. Många filmmakare glömmer just detta; om man inte tar berättelsen på allvar så kommer inte heller publiken att göra det.

Länge känns Source Code som den fräschaste, smartaste och mörkaste science fiction-filmen sen Inception. Men efter en till synes perfekt slutscen, så stannar man inte där, utan slätar ut det till en Hollywood-ending, vilket känns inkonsekvent och onödigt.

Men det är fortfarande en riktigt spännande och tankeväckande film, och vi får också ett mycket bra svar på frågan som inledde denna text.