Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får inget gehör för överklagan om Petersvik

Kommunfullmäktiges beslut angående logistikparken den 17 juni i fjol var lagligt enligt förvaltningsrätten.

Domstolen avslår därför en överklagan som Lars Felländer med flera gjort. Enligt överklagan så har kommunen inte följt kommunallagen i en rad olika beslut från junisammanträdet. Bland annat menar de klagande att kommunens beslut om en logistikpark som enda syfte har att gagna SCA.

Kommunlagen säger att en kommun inte ska kunna investera för att gynna ett enda särintresse. Enligt överklagan så har kommunen inte kunnat redovisa vilka fler än SCA som skulle vara intresserade. Man vänder sig också mot att kommunen blir majoritetsägare i Sundsvalls Hamn AB och skriver:

Kommunen har en skyldighet att hålla en allmän hamn men kommer genom beslutet i fullmäktige att berövas majoritetsägandet i Sundsvalls Hamn AB till förmån för SCA. Det ifrågasätts om detta är förenligt med gällande bestämmelser.

Man ville också att domstolen skulle ta ställning till den fördjupade översiktplanen för området där logistikparken ska anläggas, eftersom det saknades ett miljötillstånd.

När det gäller hamnen menar domstolen att Sundsvalls kommuns förklaring håller. Det är tillräckligt att man senare i ett aktieägaravtal ska reglera så att hamnen i framtiden kommer att vara tillgänglig för samtliga.

Domstolen anser inte att det rör sig om ett inriktat stöd till SCA. Utan är överens med kommunen om att det är något som allmänt främjar näringslivet i kommunen. När det gäller planen säger domstolen att de klagande inte kunnat peka på någon lag som beslutet skulle strida mot.

I överklagandet ifrågasattes också om det var rätt att apportera Petersviksområdet till Sundsvalls Hamn. Domstolen säger ja.