Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får nära 50 anfall per dag – nu drar kommunen in Kenneths hjälp

Kenneth Johansson lider av svår epilepsi med uppemot 50 anfall per dag.
Nu drar socialtjänsten i Timrå ner på hjälpinsatserna, trots att neurologer ger skriftligt utlåtande för utökat personligt stöd.
– Jag kommer att bli isolerad i hemmet, kommunen kallar det ett skäligt liv och det kan jag inte acceptera, säger han.

Kenneth Johansson föddes med epilepsi. Efter en olycka 2005 fick han en hjärnstamsskada som förvärrade sjukdomen. En vanlig dag genomgår han 25–50 anfall där han faller ihop och tuggar. Bara under vår intervju får han tio anfall på 40 minuter och sambon Therese är snabbt på plats för att hjälpa.

Kenneth är stressad över beslutet som innebär förminskade hjälpinsatser, och då tilltar anfallen.

Mellan 2010 och 2012 hade Kenneth personlig hjälp 40 timmar per vecka. Nya regler infördes och assistansen drogs in och utbyttes mot hemtjänst tolv timmar i veckan. Den har han haft fram till i slutet av september. Nu dras även den in och ersätts av punktinsatser med korta besök.

– De kommer hit och tittar till i fem minuter, sen går de. Personalen tycker själva att situationen är absurd, säger Kenneth.

Nu är han orolig att han ska bli låst till hemmet, något som enligt läkare förvärrar symptomen.

– Det är viktigt för mig att kunna göra vanliga fritidsaktiviteter. Förut kunde jag och ledsagaren åka till Birsta, eller gå på Erikshjälpen. Det hade jag också yrkat den här gången, men jag fick avslag, säger Kenneth.

Att bara sitta och titta på dagtids-TV och vänta på att sambon Therese kommer hem gör honom deprimerad och då ökar anfallen i antal.

Till sin hjälp har han två hundar, Wilma och Sara, som är tränade till att varna när anfallen kommer. Kroppen utsöndrar en doft varje gång ett anfall är i antågande och hundarna känner direkt vad som är på gång och gör Kenneth uppmärksam genom att skälla eller hindra honom i steget. När hundarna larmar sätter sig Kenneth ner på knä för att lindra smällen vid ett fall. Faller gör han ofta, han använder skyddshjälm när han är hemma, men bulorna och blåmärkena får han ändå.

Att han blir ensam med hundarna längre stunder gör att de blir mentalt utmattade, det blir för långa arbetspass och Kenneth är rädd att de blir psykiskt knäckta. Det här har även hundtränaren tillstyrkt.

Blandrasen Wilma är väldokumenterad och har blivit känd i hela landet och på kontinenten för sitt kunnande.

– Om jag inte lyder blir hon förbannad och skäller på mig, eller helt enkelt fysiskt stoppar mig när jag är på väg ut i gatan. Hon har räddat mig många gånger, säger Kenneth.

Hundarna bekostar han helt själv, bara Wilma har kostat honom 30 000 kronor i utbildning. Nu tränas Sara för att i framtiden ta över när Wilma går i pension.

Kenneth Johansson har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Jag vill ha åtminstone ha tillbaka mina tolv timmars assistans, säger Kenneth.

ST har sökt socialförvaltningschefen Ingeborg Molin för en kommentar utan att lyckas.