Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får USA landets första kvinnliga president?

På plats i det stora landet over there, USA, är primärvalscirkusen så smått igång på allvar. Men så här långt trots Bernie Sanders starka gräsrotsvalrörelse är nog de flesta på demokraternas sida mest intresserade av att diskutera om Hillary Clinton kan vinna över republikanerna och vilken politik hon i så fall ska driva i den avgörande presidentvalrörelsen under 2016.

Hillary Clinton har aldrig stuckit under stol med sina ambitioner. Hon vill verkligen bli USA:s president, och har så velat under många år, också när hon förlorade nomineringen för två mandatperioder sedan mot Barack Obama.

Chanserna till det är också rätt goda i valet i november 2016. Hon måste dock på ett trovärdigt sätt, och med tillräcklig entusiasm, kunna skapa en aktivistisk gräsrotsrörelse som Obama gjorde och delvis nu även hennes utmanare, den radikale senatorn Sanders från Vermont, förmått göra runt om i landet.

Må sedan vara att Hillary Clintons realistiska mål inte är att överträffa Barack Obamas kampanj, utan att bara göra det tillräckligt bra för att hon ska kunna bli USA:s nästa president. Och att på den vägen med tillräcklig marginal besegra Rubio, Cruz eller vem det nu blir bland republikanerna. Men ändå inte outsidern Donald Trump, även om han ligger bra till just nu. Och så kanske också ytterligare en bit in på partikonvents- och presidentvalåret 2016.

Men utan tillräcklig entusiasm i egna led och demokraternas väljarkår vinner inte Clinton eftersom republikanerna oftast – men inte när Obama vann - har en fördel i att deras väljare i högre utsträckning går och röstar nästan oavsett kandidat.

Inte ens en impopulär republikansk presidentkandidat innebär nödvändigtvis att demokraterna utjämnar detta faktum och får sina väljare i tillräcklig omfattning till valurnorna. Obama lyckades bra med det – så gjorde också Bill Clinton på sin tid.

Därför måste Hillary Clinton för att bli vald lyckas hyfsat väl med att först få över Sanders unga aktivister på sin sida i slutkampen och sedan också mobilisera väljare för att vinna. Bara då går det vägen och hon vinner med tillräcklig marginal för att bli USA:s första kvinnliga president. Här kan kvinnorösterna faktiskt hjälpa henne en god bit på vägen. Men bara om hon också får tillräckligt många latinoväljare, afroamerikaner, fackliga aktivister och tillräckligt många arbetar- och medelklassväljare. Då vinner hon.

Det i sin tur kräver att hon har ett hyggligt tydligt program och svar på centrala frågor såsom: hur blir det med skolorna? Vapenlagarna? Aborträtten? Försvaret av Obamacare (sjukvårdsreformen)? Och vilken syn hon torgför i kampen mot terrorismen och hur kriser som Syrien och annat ska hanteras? I utrikespolitiken är Hillary Clinton mera hökaktig än Obama men lite mindre så än sina republikanska medtävlare. Som alltid i USA-val är det avgörande viktigt om hennes svar är tillräckligt övertygande om vad hon vill med den amerikanska ekonomin. It’s the economy, stupid, som Bill Clinton alltid brukade säga i sina kampanjer på sin tid. En alltid lika central kärnfråga i varje presidentval. Här har hon nog viss draghjälp av god jobbtillväxt i USA just nu. Därutöver är det – som världen just nu ser ut – mycket som talar för att presidentracet kan utvecklas till ett val 4 november 2016 om vem som är mest trovärdig i att hantera säkerhetspolitiken. Och inte heller det talar emot den rutinerade f d senatorn och utrikesministern Hillary Clinton om matchen skulle stå emot Marco Rubio, Ted Cruz eller möjligen möjligen icke-politikern Donald Trump.

På åtminstone flertalet av dessa frågeställningar måste Hillary Clinton få andra än sin närmaste supporterskara i USA att känna engagemang kring de svar hon levererar. Lyckas hon bra med det och därtill också skapa entusiasm bland väljarna så är chanserna nog rätt goda att hon kan hon bli landets första kvinnliga president.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bl a riksdag och regeringskansli, följer amerikansk politik och samhällsliv sedan många år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel