Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fåren i Sidsjö betyder mycket för många – nu vill vi ha nya till våren

Många människor, både Sundsvallsbor och människor på besök, tycker om att vistas vid Sidsjön. Här ser vi barnfamiljer med barnvagnar, hundägare som vill gå runt sjön med sina jyckar, för att motionera både sig själva och hundarna. Äldre människor tar sig runt sjön med hjälp av gåstavar och till och med rullatorer. Naturen är fantastisk. Man kan följa årstidernas växlingar och använda skidspår på vintern och bada på sommaren. När nu stigen runt sjön breddats och rustats upp, ryms här många människor på samma gång.

Läs även: Hans Bark går till domstol med beslutet om att avliva hans 70 får: "Drastiskt beslut"

Vid promenerandet börjar många vid Ankeborg. Det är ett lite konstigt namn, eftersom fåglarna är av allt annat slag än ankor. Barnen tycker om att mata änderna. En och annan mer udda fågel finns också simmandes i sjön, krickor till exempel. Några gånger har jag sett en lom.

Summa summarum så har fåren varit en källa till glädje och stimulans för människor i olika åldrar.

Nästan alla människor tycker om djur. Vid Sidsjön finns, förutom vilda djur och tama hundar, också fåglar och får. Fåren som har sin hage mellan sjön vårdcentralen har varit ett välkommet inslag i naturen. Själv brukar jag ta en tur förbi och "heja" på dem. Särskilt roligt är det med alla lamm som är där på vår och försommar. Jag har träffat många barn, med föräldrar eller förskolepersonal, som också vill "heja" på djuren och bara stå där och titta ett tag. Ur en amatörs synvinkel tycks fåren trivas och ha det bra. Ett hus har de att gå in i och relativt stor mark av gå runt på, över stock och sten. Stora balar av hö forslas dit för att ge dem mat och material att ligga på. Variationsrikt med andra ord, och inte någon trång liten hage.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ungdomar tar upp sina mobiltelefoner och fotar. Själv har jag lyckats få till en bild med hjälp av min digitalkamera på ett lamm som skuttar upp i luften. Från början var det ett problem att människor kom för att mata fåren och slängde in både gammal frukt, morötter och sallad in till dem. Senare kom det upp skyltar, där besökarna ombads att inte mata djuren. Summa summarum så har fåren varit en källa till glädje och stimulans för människor i olika åldrar.

För Plus-kunder: Länsstyrelsens beslut står fast – de 70 fåren i Sidsjö ska avlivas

Nu har det beslutats att fåren skall avlivas, på grund av påstått djurplågeri. Antalet får har drastiskt minskat och flera går omkring med en röd prick i pannan. Kanske är det just dessa får som skall föras bort och avlivas först. De har inte fått rätt mat och de har inte skötts om som de skall, påstår länsstyrelsen. Hans Bark, som äger både mark och fåren, har inte funnits på plats för samtal om fårens skötsel då inspektörerna kommit.

Som Sundsvallsbo, som ofta vistas i Sidsjöområdet, vill jag vädja om att nya får kommer till våren. Både tackor, baggar och lamm vill vi se, som ett fantastiskt inslag i ett annars också njutbart område med alla slags människor.

Ingalill Eriksson

Läs även:

Elev: Inför naturbruk i grundskolan för att rädda landsbygden

"Dessa bönder är då nå eländes härk" – men tänk på bonden nästa gång du rullar köttbullar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel