Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farfars dramatiska liv blev spionroman

Ju mer Daniel Waluszewski tog reda på om sin farfars dramatiska liv desto starkare blev tanken att skriva en bok.

I dag ligger den på bokhandlarnas diskar och en stor del av handlingen utspelas i Sundsvall

– Han överlevde Auschwitz och kom till Sundsvall efter kriget, men här misstänkte Säpo att han var spion, säger Daniel.

I slutet av andra världskriget greps Czeslaw Waluszewski av Gestapo i den polska staden Lwow. Han misstänktes för samröre med den polska motståndsrörelsen. Han torterades och skickades sedan till förintelselägret Auschwitz.

Mot alla odds överlevde han och kom efter krigsslutet till Sverige och bosatte sig i Sundsvall.

– Han ville aldrig berätta om vad han varit med om, jag tror det berodde på att det trots att många år gått fortfarande var väldigt traumatiskt, säger sonsonen Daniel Waluszewski.

Och det var nyfikenheten som efter farfaderns död för några år sedan fick honom att börja ta reda på mer.

– När han kom till Sundsvall fick han jobb på SCA och reste en del i Östeuropa i arbete. Det fick säkerhetspolisen att misstänka att han var kommunistisk spion, berättar Daniel, uppväxt på Alnö, men sedan några år bosatt i Stockholm.

– Jag började leta i olika arkiv och det visade sig att Säpo hade en hel mapp om farfar och då väcktes tanken om att skriva boken, säger han.

I dag släpps ”Med en blick över axeln”. Daniel Waluszewski beskriver den som en roman baserad på det material han fått fram under år av arkivletande.

– Jag har hittat rapporter om hur Säpo bevakade farfar och kartlade vilka han umgicks med. Det har varit väldigt intressant läsning.

Men var så Czeslaw Waluszewski spion?

– Jag tror inte det, däremot passade han på att tjäna lite pengar på att sälja saker från väst under resorna bakom järnridån, säger Daniel.