Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgsprakande syrisk kulturdag på Kulturmagasinet

Under lördagen lockades många till Kulturmagasinet för att uppmärksamma syrisk kultur.
Arrangör av dagen var konstnären Wejdan Derky.
– Syrien är inte bara krig och blod utan det är också glädje och stark kultur, säger hon.

Annons

Idén till den syriska kulturdagen kom från Sundsvalls museum och många föreningar var också inblandade, till exempel Kurdiska föreningen.

Wejdan Derky har varit med och jobbat fram arrangemanget.

Kulturmagasinet fylldes med folk när programmet på scenen inleddes med syrisk musik och därefter blev det art performence med Wejdan Derky.

Läs också: Ungdomar utforskar sitt jag

Hon målade en tavla med motiv från hemstaden Damaskus live på scenen under cirka 15 minuter.

– Det föreställer en vacker plats som heter Gotta dit många människor brukade ta sig för till exempel utflykter, säger Wejdan Derky som har fullt med färg på händer och kläder efter sin konstuppvisning.

Läs också: Wejdan står för en målande pedagogik

Hon anser att det är viktigt att visa att Syrien är så mycket mer än bara krig, våld och fattigdom.

– Vi är tacksamma för Sundsvalls museums initiativ för det här hjälper människor att andas ut lite grann, säger Wejdan Derky och fortsätter.

Läs också: Lina, 11, älskar böcker och längtar efter mamma

– Människor från Syrien är trötta på kriget och vi vill visa att det finns en stark syrisk kultur, fantastiska städer och glädje.

Det bjöds även på syrisk efterrätt, orientalisk dans och filmvisning med arabisktalande filmer som översatts till engelska.