Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgstark inredning och fiffiga mellis

Är det svårt att få barnen att äta frukt och grönsaker? Sara Krantz fixar fantasifulla mellanmål som lurar den mest kräsna att ta en smakbit.
– Jag gillar att göra fruktmellis med djurtema. Det här är inte alls svårt, det är väldigt kul, säger Sara Krantz.

Det slinker ner många vindruvor för Lova Zetterström, när hon hjälper mamma Sara att fixa mellanmål. Men det är liksom det som är tanken. Av frukt och grönsaker skapar Sara kreativa ätbara "bilder" på en tallrik. Det är fåglar, dinosaurier, palmer och delfiner. Och möjligheterna är oändliga.

– Det är egentligen bara att hitta en bild som du gillar och utgå från den. Ida Frosk är en norsk tjej på Instagram som gör roliga mellis, säger Sara.

Sökord som "foodart" och "fruitart" visar tusentals bilder med inspiration och idéer.

– Barnen äter inte så mycket grönsaker men desto mer frukt och när jag väl gör så här så äter de mer, säger Sara.

Lova fortsätter att pillra i sig vindruvor när de tillsammans fixar en delfin. Med hjälp av en banan, några vindruvor, en kniv och en penna skapar Sara, Myra och Lova två delfiner. Efter ett enkelt snitt längst upp på bananen sätts en vindruva fast och så har barnen fixat sitt egna roliga mellis. Två delfiner som simmar i en pool.

– Det där ser ut som vatten, säger Myra.

– Ja, det blir nästan som deras pool med massvis av bollar i, säger Sara.

Sara brukar använda ekologisk frukt och försöker tänka på att använda säsongens frukter. Nästan all frukt kan användas till att skapa roliga mellanmål. Vindruvor är en favorit, liksom päron och blåbär.

– Citrus är bra att jobba med och det är kul att jobba i olika lager och använda olika färger.

Sara jobbar på Waynes som personalansvarig för butiken i Sundsvall och Birsta. Det var under senaste föräldraledigheten som hon hittade tiden och inspirationen att göra mellanmål. Nu blir det mest på helgen eller när hon har en ledig dag med barnen.

Radhuset i Bydalen har två våningar och tjejernas rum ligger vägg i vägg på nedervåningen.

– Vi har inte behövt göra mycket sedan vi flyttade in, mest i barnens rum där vi har tapetserat, säger Sara.

Barnrummen är tapetserade med den lekfulla tapeten Lilleby, med mönster på fåglar, träd och fågelholkar. Myras kläder hänger på en fiffig klädställning som Emelie Beijer har tillverkat. På andra sidan väggen finns gott om utklädningskläder.

– Jag brukar klä ut mig till Elsa i Frost, säger Myra.

Att klä ut sig är en favoritsysselsättning för både Lova och Myra. De sätter på sig rävmasker och springer mellan rummen. Lova gillar att gömma sig i sin koja och att leka med sina pippileksaker. Att hoppa i sängen är förstås också roligt.

– Inredning är inget superstort intresse för mig. Jag har inte köpt en inredningstidning i hela mitt liv. Jag köper det jag gillar och det jag tycker är fint, säger Sara.

Inredningsintresse eller inte – barnens rum är lika kreativa som mellanmålen hon fixar.

Sara Krantz finns på Instagram med namnet @myrasmorsa