Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig trend senaste 20 åren – allt fler kvinnor dör av alkohol

Sedan slutet av 90-talet har antalet kvinnor som dör av alkohol mer än fördubblats. Förra året dog 20 kvinnor enbart i Gävleborg.
– Mångas problem startade när bag in box-vinet lanserades, säger alkoholterapeuten Annchristine Persson.

Annons

Gävleborg har under större delen av 2000-talet legat över genomsnittet för alkoholrelaterad dödlighet, för både män och kvinnor. Bara under 2014, det senast redovisade året, dog 20 kvinnor av alkoholrelaterade orsaker.

Sett över tid har även den alkoholrelaterade dödligheten bland kvinnor ökat dramatiskt i Gävleborg. Det visar en genomgång av Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

För 18 år sedan, 1997, låg alkoholrelaterad dödlighet per 100 000 kvinnor i Gävleborg på 5,57 personer. 2014 hade den siffran stigit till 14,36 – mer än en fördubbling.

Samtidigt upplever personal på Beroendecentrum i södra Hälsingland att allt fler kvinnor söker hjälp mot alkoholmissbruk.

– Den slutsats som jag dragit efter att ha pratat med personer som söker behandling här är att mångas problem startade när bag in box-vinet lanserades, säger alkohol- och narkotikaterapeuten Annchristine Persson.

Enligt henne har bag in boxen gjort det enklare att bära hem stora mängder vin utan att väcka obekväma frågor.

– Med en box ser du inte hur snabbt vinet minskar på samma sätt som en vanlig flaska. Och i stället för att köpa hem en liter vin så får du med dig tre.

Att allt fler kvinnor dör av alkohol går tvärtemot utvecklingen för männen. Hos dem har den alkoholrelaterade dödligheten minskat med nästan 30 procent under samma tidsperiod – även om den gruppen fortfarande är kraftigt överrepresenterad.

Många faktorer kan spela in i den negativa ökningen. Annchristine Persson tror att kvinnor drabbas hårt av det dubbelarbete många tvingas till.

– Vi ska göra karriär och ta hand om hus och barn. På det så förväntas vi vara socialt aktiva och göra både det ena och det andra. Det är många bitar av samhället som bidrar till ökade stressnivåer hos kvinnor. Och alkoholen är något som kortsiktigt kan verka lugnande och hjälpa till att gå ner i varv, säger hon.

Ett annorlunda, mer kontinentalt och avslappnat, förhållningssätt till alkohol kan också vara en bidragande orsak till att fler kvinnor drabbas, tror Annchristine Persson.

Hur kan vi bryta den här negativa trenden?

– Jag tror media har en stor uppgift i att skriva om beroendesjukdomar och försöka ge dem ett ansikte. På så vis kan vi lyfta skamkänslorna och fördomarna kring ämnet, säger Annchristine Persson.

Läs även: Timråprofil valde drogerna framför sina barn.

Läs även: Holknekts råd till företagare: "Våga sök hjälp".