Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt påstående på ledarplats om cannabis

Replik på Sofia Mirjamsdotters ledare Tillåt marijuana till smärtdrabbade, ST 27 januari.

En ledarsida i ST får man väl anta speglar tidningens officiella ståndpunkter. Återigen torgför nu denna tidning via Sofia Mirjamsdotter åsikter om att tillåta användning av ren marijuana, baserat på vittnesmål och hennes påståenden som inte på någon punkt i ledaren visas bygga på vetenskapliga fakta.

Det vi i dag vet är att det redan finns läkemedel som bygger på några av de många olika cannabinoider (fler än 100) som finns i växten, THC och CBD, i läkemedlet Sativex. Den som tittar närmare upptäcker att ett läkemedel med bara dessa två aktiva substanser har en lång lista över varningar och försiktighet med hur det används. Att då säga på ledarplats att cannabis är långt mindre riskfyllt att använda än många andra läkemedel, ja, det är inte bara dumt, det är farligt. Dessutom finns det faktiskt rapporterat dödsfall förorsakade av enbart cannabis (Forensic Science International, doi.org/rh4).

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Om ST och Sofia Mirjamsdotter hade orkat googla lite så hade man enkelt hittat en bara halvåret gammal artikel från tidskriften Journal of the American Medical Association (2015, doi:10.1001/jama.2015.6358.). Där har man i en metastudie sammanställt resultat från 79 kliniska försök mellan åren 1975 och 2015 och kan då konstatera att man inte ska förvänta sig några medicinska mirakler med användandet av marijuana. Förutom att många av de kliniska studier som gjorts var undermåligt utförda så kunde få visa på statistiskt säkerställda resultat.

Den slutsats som forskarna kunde dra var att den viktigaste gemensamma nämnaren var att många studier använde läkemedelsargument för att på det sättet öppna upp för legalisering av all användning av denna drog. Och det är väl där hela syftet ligger. Vill verkligen ST medverka till att legalisera cannabis?

Stefan Falk

Professor i biologi och liberal

Svar direkt: Patienter ska slippa begå brott

Sundsvalls Tidning vill avkriminalsera eget bruk av narkotika. Dessutom anser ST att det ska vara lättare för läkare att skriva ut vissa cannabispreparat, och i vissa fall även ren marijuana till vissa patienter där det visat sig ha effekt. Men framförallt vill vi ha en nykter debatt om narkotika.

Vi emotser utvidgad forskning på området och framförallt hoppas vi att enskilda patienter ska slippa begå kriminella handlingar för att må bättre.

Att cannabis skulle vara någon mirakelkur tror vi dock inte. Det är ytterst ovanligt att någon medicin har mirakulösa effekter. De flesta mediciner som fungerar bra har också svåra biverkningar för somliga patienter, något som självklart också gäller cannabis.

PS. Sofia har orkat googla och tröskat igenom en rad olika forskningsrapporter, inte sällan motstridiga, vilket inte gör debatten mindre angelägen.

Marcus Bohlin

Politisk redaktör ST

Sofia Mirjamsdotter

Ledarskribent ST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel