Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre boklånare i Timrå jämfört med länet

Timrå kommun satsar mindre på biblioteket jämfört med länet och riket. Det framgår av den utredning som Svensk Biblioteksförening gjort. Timråborna lånar dessutom färre böcker jämfört med övriga länsbor.

Däremot köper man in mer böcker räknat per innevånare jämfört med övriga länet.

Att det ser ut så kan bero på att vi är färre innevånare och om vi ska ha ett bra utbud så blir det fler böcker, säger Gunilla Pontén, (s) vice ordförande i kultur- och tekniknämnden.

Den rapport som biblioteksföreningen tagit fram bygger på statistik från Kulturrådet. Man jämför åren 2005, 2006 och 2007. I Västernorrland fanns det 2007 0,526 anställda per 1 000 innevånare. I Timrå var den siffran 0,383.

Gunilla Pontén menar att det beror på den ekonomiska verkligheten i kommunen. Det visar sig också när det gäller driftskostnaden som är lägre i Timrå, jämfört med landet och länet i övrigt.

Att det ökar från 2006 till 2007 tror Gunilla Pontén beror på att Söråkers Folkets hus tagit ansvaret för biblioteket.

Vi vet att det är en ökning av utlåningen i Söråker och det beror nog på att biblioteket numera är öppet längre.

Timråborna lånar inte lika mycket böcker som övriga länsbor. I Timrå lånades det ut förra året 6,11 böcker per innevånare. Det är en ökning jämfört med året innan men en minskning jämfört med 2005. Länsborna lånar i genomsnitt 6,88 böcker.

Ännu större är skillnaden när det gäller barn upp till 14 år. Under 2007 lånades det 12,42 böcker per barn i Timrå. För Västernorrland som helhet är den siffran 17,84 böcker per barn.

En förklaring kan vara att vi lagt ner våra skolbibliotek. Vi försöker bygga upp ett bättre samarbete med skolorna genom bokprat i skolan, boklådor och att prata böcker med lärarna.

Några förändringar när det gäller biblioteksverksamheten i Timrå kommer inte att ske nästa år, enligt den budget som är lagd.

Vi försöker hålla den nivå vi har i dag.