Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre diagnoser av prostatacancer

Förra året insjuknade 51 000 svenskar i någon form av cancer, omkring 700 färre än året innan. En stor del av minskningen utgörs av färre fall av prostatacancer.

Sedan i mitten av 1990-talet har kurvan för fall av prostatacancer pekat kraftigt uppåt, och för män är cancer i prostatan den vanligaste tumörformen. De senaste två åren har trenden dock vänt och jämfört med 2006 rapporterades förra året 400 färre fall av prostatacancer, enligt Socialstyrelsen.

Men den positiva utvecklingen är ett fenomen som läkarna har förväntat sig, och som bedöms vara kortvarig.

– Vi följer ett mönster som man har sett i USA tidigare där man har nått en topp, gått ned för att sedan gå upp igen, säger Jan Adolfsson, docent i urologi på Onkologiskt centrum i Stockholm.

Den huvudsakliga förklaringen bakom minskningen är att användningen av det så kallade PSA-testet blir allt vanligare i Sverige, ett test som upptäcker män som löper ökad risk för prostatacancer. Många av de som befunnit sig i riskzonen har redan hittats, varvid antalet nu diagnostiserade sjunker.

Adolfsson tror däremot att det i grund och botten finns en, hittills oförklarad, naturlig ökning och tror inte på en mer långsiktig nedgång.

– Det som har hänt i USA är att vid den nivån som vi har nu återupptas den grundläggande ökningen, säger Adolfsson.

Samma utveckling kunde tidigare noteras i bröstcancerstatistiken när man införde allmän mammografi. Men användningen av PSA-test är långt mer omdiskuterad. Samtidigt som många fall av prostatacancer upptäcks riskerar många som annars inte skulle ha fått besvär att diagnostiseras och behandlas i onödan.

Förekomsten av cancer hos svenskarna ligger i övrigt på en relativt stabil nivå, visar statistiken, även om det skett en svag men stadig ökning under de senaste två decennierna.

Socialstyrelsen tror inte att förra årets minskning av antalet cancerfall är del av en trend.

– Det kommer in en mängd eftersläntrare också som vi ser först nästa år. Det är ett ganska stabilt läge, säger Åsa Klint, statistiker på Socialstyrelsens cancerregister.

Ökningen förklaras delvis med att befolkningen blir allt äldre men beror också på att metoderna för att upptäcka cancer blivit effektivare.

Den vanligaste cancerformen hos kvinnor är alltjämt bröstcancer, som utgör drygt en tredjedel av de diagnosticerade fallen.

Bland de cancerformer som ökar mest finns hudcancern som blir vanligare hos såväl män som kvinnor och utgör 13 procent av alla cancerfall.