Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre döda vid järnvägen i år

Runt hundra personer dör varje år vid den svenska järnvägen – de allra flesta fall rör sig om självmord. Trafikverket har de senaste åren satsat på att få ner antalet personpåkörningar vid järnvägen och det kan nu ha gett resultat, skriver Corren.

Annons

Läs också: Barnens livsfarliga lek på järnvägsspåret: "En lek med döden"

Hittills i år har 16 personer omkommit, jämfört med 27 under samma period i fjol. Erik Lindberg på Trafikverket, vill dock inte tala om ett trendbrott än så länge:

– Nej. Den slumpmässiga variationen från en månad till en annan kan vara stor. Men om minskningen håller i sig året ut kan vi kanske börja tala om ett sådant.

Läs också: Efter allvarliga olyckan – nu ska Trafikverket granska korsningen i Ljungaverk

Enligt Lindberg sker 60 procent av personpåkörningarna på 6–7 procent av järnvägsnätet. Åtgärderna för att försöka få järnvägen säkrare, både när det gäller olyckor och självmord, består av staket längs med vissa delar av spåren och kameraövervakning. Tvärt emot vad många tror kan sådant förhindra en person som planerar att ta sitt liv.

– Det är en vanlig missuppfattning att det inte tjänar något till att försöka förhindra självmord. I själva verket har det visat sig att detta bara gäller i ett mindre antal fall. Det finns forskning som visar att omkring 90 procent av personer som förhindras att begå självmord dör långt senare i livet och då av andra orsaker, säger Lindberg till Corren.