Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre jobb för arbetslösa i Sundsvalls kommun

Arbetslösa och socialbidragsberoende har fått hjälp att skaffa jobb.
Nu vill Sundsvalls kommun skära ner antalet platser i projektet som hjälpt dem.

Annons

Förslaget är att 150 arbetslösa ska få jobb i Komijobbprojektet varje år – i stället för 200 som tidigare.

– Det nya projektmålet är vad pengarna räcker till. Det motsvarar samtidigt ungefär det behov som finns, säger Sara Junkka, verksamhetschef för arbete och integration på kommunen.

Kostnaderna för projektet har ökat. Sara Junkka menar också att det vid starten fanns ett uppdämt behov av anställningar som inte finns längre. Antalet anställda i projektet har minskat successivt från starten.

Kostnadsökningen beror bland annat på att deltagarnas löner höjs från 104 till 107 kronor i timmen. En annan förklaring är det behövs fler nystartsjobb. De har lägre lönesubvention än övriga anställningsformer som används i projektet.

Komijobb-projektet finansieras delvis genom att de pengar som deltagarna skulle ha fått i försörjningsstöd från socialtjänsten i stället går in i projektbudgeten. Till det kommer de lönesubventioner som arbetsförmedlingen erbjuder för olika typer av anställningar. Budgeten omfattar 20 miljoner kronor om året. Det täcker deltagarnas anställningar och omkostnader samt en del personalresurser.

Deltagarna jobbar på kommunens ordinarie arbetsplatser inom skola, förskola, fritidsgårdar, bibliotek och utemiljö. Anställningarna är tidsbegränsade och varar upp till ett år.

– Ett år efter avslutat projekt behöver 85 procent av deltagarna inget försörjningsstöd, det är mer än vi vågade hoppas, säger Sara Junkka.

– Men det mest fantastiska har varit att se hur personerna växer.

Hur stor del av deltagarna är utlandsfödda?

– Vi har inte fört den statistiken men uppskattningsvis mellan en tredjedel och hälften.

Projektdeltagarna har möjlighet att läsa svenska eller att läsa upp gymnasiet med bibehållen lön. Tid ägnas också åt motivationsverksamhet och personlig utveckling. Det handlar om att bli mer anställningsbar.