Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre lämnar Svenska kyrkan

Lidens församling har brutit den negativa medlemstrenden. Under det senaste året har ingen begärt utträde från församlingen. Däremot är det två personer som sökt och blivit medlemmar.

Liden är den enda församlingen i stiften som visar en ökning i medlemmar, när det handlar om aktiva beslut. Det vill säga där nydöpta, inflyttade, utflyttade och, döda inte räknas med i statistiken.

Kyrkoherde Lars Huss tycker siffrorna är glädjande även om det enbart rör sig om två personer.

Vad det riktigt beror på vet jag inte, säger han. Det kan ha att göra med att vi har en bra musikverksamhet. Kören har ett 30-tal medlemmar och det är en stor kör för en sådan här liten församling. Dessutom har kören tillsammans med barnkören nyligen gett ut en julskiva.

Liden ingår i ett pastorat där även församlingarna Holm, Indal och Sättna ingår. Totalt i pastoratet så har 13 medlemmar lämnat kyrkan och fem nya kommit in.

Det är en klar förbättring jämfört med tidigare år. Det brukar röra sig om 25 till 30 personer som begär utträde.

Trenden är lika i hel stiftet som inkluderar Jämtland och Västernorrland. Under senaste året är det 2 085 medlemmar som lämnat Svenska kyrkan. Det är över 300 färre än förra året. Samtidigt har 230 personer i stiftet valt att gå med i Svenska kyrkan och här syns en tydlig trend. Antalet inträden har stadigt ökat under de senaste åren och är i år nästan dubbelt så många som för fem år sedan.

Det finns ingen undersökning som visar varför människor går med i kyrkan. Men det bör röra sig om invandrare som inte tidigare varit med i Svenska kyrkan och kanske även om gamla medlemmar som gått ur men ångrat sig, säger Tony Guldbrandzén, biskop i Härnösands stift.

-- Det är förstås väldigt roligt att fler människor söker sig till oss. Och oavsett skälet så hoppas jag innerligt att de känner sig välkomna i vår gemenskap, fortsätter han.

Att färre än tidigare år väljer att lämna kyrkan märks i landets samtliga stift. Totalt har antalet utträden minskat med 9 661 personer jämfört med förra året, och det är fjärde året i rad som antalet utträden minskar. Totalt valde 49 757 personer att lämna Svenska kyrkan under det senaste året. Mätperioden omfattar 2 november 2007 till 1 november 2008.