Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre laxar fångades i fällorna

Drygt sex ton lax redovisade yrkesfiskarna att de fångat i Ljungans fredningsområde under säsongen 2008. Det är närmare två ton under det resultat som rapporterades in till länsstyrelsen förra året.
Helt klart är att det inte varit samma tillgång på lax i Ljungan som i Indalsälven och Ångermanälven, säger länsfiskekonsulent Ivar Sundvisson.

Njurundas yrkesfiskare redovisade under fiskeåret 2008 en fångst på drygt sex ton lax. Enligt rapporterna fördelades den fångsten på total 14 laxfällor utplacerade i fredningsområdet trots att yrkesfiskarkåren i Njurunda hade tillstånd för fler fällor. Enligt Länsstyrelsen i Västernorrlands län gavs det dispens för sammanlagt 21 fällor i Ljungans fredningsområde, men endast två tredjedelar av licenserna utnyttjades alltså.

Yrkesfiskarna menar att de fått mindre fisk i år än i fjol. Visst går det att spekulera hur mycket som helst om anledningen men det finns ingen som har ett riktigt svar på de frågorna, säger Ivar Sundvisson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Förra året redovisades en fångst på åtta ton lax av yrkesfiskarna. I år har Njurundas yrkesfiskararmada däremot ingått ett avtal med representanter från nedre Ljungans fiskevårdsområde och Tuna Östra fiskevårdsområde om att släppa i all fisk som inte fått fettskenan bortskuren, alltså den vilda laxen. Föreningarna betalade tillsammans cirka 100 000 kronor för att den vilda laxen skulle släppas tillbaka och på så sätt gagna sportfisket i älven. Men Ivar Sundvisson menar att det inte kan bli så mycket vild lax i älven.

En älv som är en mil lång innan det första vandringshindret kan inte producera hundra tusentals laxar. Besättningstätheten i Ljungan är bättre än i många av naturlaxälvarna i västra Norrbotten men en mil lång sträcka kan inte bli ett eldorado för sportfiske, säger han.

Enligt rapporterna till länsstyrelsen så fångades 857 kilo vild lax som alltså släpptes tillbaka. Det gör att den sammanlagda fångsten som yrkesfiskarna dragit upp är nästan tre ton mindre än i fjol.

Men ramaskriet i älven lyder ju att det är så hemskt dåligt med fisk fast sportfiskarna själva uppger att de fördubblat sina fångster, säger Ivar Sundvisson.

Enligt Sundsvalls kommuns fiskestatistik för Ljungan fångade sportfiskare 34 laxar under säsongen 2008. ST har sökt sportfiskarnas representant för Nedre Ljungans fiskevårdsområde för en kommentar.